Jūrų galiūnas: JAV superlaivas išplaukė į savo pirmą kelionę (Video)  (19)

Laivas „USS Zumwalt“ siekia daugiau nei 185 m ilgio, sveria 15 tūkst. tonų ir kainavo 4,4 mlrd. dolerių (apytikriai 4,07 mlrd. EUR), praneša „The Telegraph“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-12-09 Jūrų galiūnas: JAV superlaivas išplaukė į savo pirmą kelionę (Video)  (19)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžiausias eskadrinis minininkas, kada nors pastatytas JAV kariniam jūrų laivynui, pirmadienį pademonstravo neįtikėtiną manevringumą, plaukdamas Kenebeko upe (JAV Meino valstijoje) į atvirą vandenyną.

Didžiulis tarsi mitinė jūrų pabaisa laivas „USS Zumwalt“ – daugiau nei 185 m ilgio ir sveriantis apie 15 tūkst. tonų – bus išbandytas Atlanto vandenyne, o kažkada ateinančiais metais prisijungs prie JAV karinio jūrų laivyno.

Laivo kaina beveik tokia pat įspūdinga kaip ir jo dydis – 4,4 mlrd. dolerių (apytikriai 4,07 mlrd. EUR). Karinio jūrų laivyno kapitonas Jamesas Kirkas kupinas entuziazmo ir nekantrauja kuo greičiau išplaukti į Atlanto vandenyną.

„Mes labai džiaugiamės, kad laivas „Zumwalt“ jau paruoštas. Įgulai ir visiems, kurie dalyvavo kuriant, statant ir ruošiant šį fantastišką laivą, tai didžiulis proveržis“, – pasakė jis.

Didžiulis minininkas aprūpintas moderniausia įslaptinimo įranga, tad radarai jį fiksuoja kaip mažą laivą – ne didesnį nei žvejybinį.
 

Jis kone 30 m ilgesnis ir 6 m platesnis nei iki šiol laivyno turėti minininkų klasės laivai, be to, jame daug modernesni ginklai. Jame įdiegta kompiuteriu valdoma raketų paleidimo sistema, kuri paleidžia raketas, pataikančias į tikslą, esantį už daugiau nei 100 km. Taip pat jame planuojama įdiegti lazerinį ginklą bei elektromagnetinių impulsų ginklą.

Nors laivas ir didžiulis, bet dėl technologinių patobulinimų jam valdyti užtenka kone perpus mažiau įgulos narių, nei būtų reikėję anksčiau.

Laivų statyklos „Bath Iron Works“, kuriose buvo pastatytas šis įspūdingas minininkas, atstovė Kelley Campana prisipažino „Associated Press“, kad laivo ruošimą pirmajai kelionei stebėjo su ašaromis akyse.

„Tai jaudinantis reginys. Tokią dieną didžiuojiesi, kad esi laivų statytoja ir kad esi amerikietė, – pasakė ji. – Šis laivas yra geriausias savo kategorijoje. Nieko panašaus iki šiol dar nebuvo sukurta. Jis atrodo tarsi iš ateities.“

Minininkas pavadintas pasižymėjusio karinio jūrų laivyno karininko, admirolo Elmo Zumwalto, mirusio 2000 metais, garbei. JAV planuoja pastatyti dar du tokius minininkus, kurie bus vadinami Zumvalto klasės laivais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(46)
(6)
(40)

Komentarai (19)