Rusijai pateikti kaltinimai dėl MH17 katastrofos (Atnaujinta 16:02)  (42)

Tarptautinė tyrėjų grupė priėjo išvadą, kad paleidimo įrenginys „Buk“, iš kurio Donbase buvo numuštas Boeing 777, buvo atgabentas į Ukrainos teritoriją iš Rusijos, perduoda Nos.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-09-28 Rusijai pateikti kaltinimai dėl MH17 katastrofos (Atnaujinta 16:02)  (42)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dokumente teigiama, kad reisą MH17 numušė raketa, paleista iš teritorijos šalia Pervomajskoe ir Pervomajskij gyvenvietės, kurias 2014 metų liepą kontroliavo separatistai. Po raketos paleidimo įrenginys grąžintas į Rusijos teritoriją. Kas raketą paleido, tyrėjams nustatyti nepavyko.

Abi gyvenvietės yra netoli nuo Snežnoje. Šios gyvenvietės yra zonoje, iš kurios, tyrėjų tvirtinimu, buvo paleista raketa.

Kaip rašė Guardian, tyrėjai Google žemėlapiuose nurodys tikslią raketų leidimo įrenginio vietą. Anksčiau Bellingcat grupė, remdamasi vaizdo įrašais, užfiksavusi įrenginio pervežimą Ukrainos teritorija, darė išvadą, kad „Buk“ yra RFKP 53-osios zenitinių raketų brigados ginkluotėje.

Olandų ekspertas Robertas van de Roer, kalbėdamasis su laikraščiu, įspėjo, kad, tyrėjai kol kas nenustatė „vaikino, nuspaudusio mygtuką“, tačiau įtariamųjų ratas apsiriboja maždaug dvidešimčia 53-osios brigados narių.

Olandų išvados nesutampa su „Buk“ gaminančio koncerno „Almaz Antej“ išvadomis. Valstybinė kompanija priėjo išvadą, kad paleidimas įvykdytas iš Zaroščenskoje gyvenvietės, be to, tai buvo raketa 9М38 (ankstesnė versiaj tos, kuri buvo paleista pagal Amsterdamo pateiktą versiją).

Duomenys, kas 2014 metų liepą kontroliavo Zaroščenskoje, irgi nesutampa: separatistai tvirtina, kad tai buvo ukrainiečių kariai, ukrainiečių gi duomenys rodo priešingai. Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas, likus valandai iki spaudos konferencijos Nyderlanduose, irgi pareiškė, kad yra „nepaneigiamų faktų“, neva įrodančių, kad raketa negalėjo būti paleista iš separatistų kontroliuojamos teritorijos.

Abi pusės sutaria, kad kompanijos Malaysia Airlines laineris buvo numuštas raketa, paleista iš įrenginio „Buk“. Dėl to žuvo 298 žmonės, skridę maršrutu Amsterdamas–Kuala Lumpuras. Rusijos žiniasklaidoje sklandė versija, kad lėktuvą numušė ukrainiečių lakūnai, tai pranešusieji netgi buvo liudininkais Tyrimo komiteto iškeltoje baudžiamojoje byloje, tačiau ši versija nebuvo plėtojama.

Atnaujinta 16:02

  • MH17 numuštas zenitiniu raketiniu kompleksu „Buk“ separatistų kontroliuojamoje teritorijoje
  • „Buk“ ten atvyko iš Rusijos, o po šūvio išvežtas atgal į Rusiją
  • Su pervežimu ir šaudtmu susiję 100 asmenų.
  • Įtariamųjų vardai ir pilietybės neskelbiami
  • Tyrimas pratęstas iki 2018 metų

Visi spaudos konferencijoje panaudoti duomenys skelbiami prokuratūros svetainėje.

slon.ru

Žinutė papildoma

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(53)
(4)
(49)

Komentarai (42)