Virgin Orbit į orbitą sėkmingai iškėlė pirmąjį komercinį krovinį - ir tą daro 5 kartus pigiau nei SpaceX  (1)

Virgin Orbit pradėjo teikti krovinių iškėlimo į žemą orbitą paslaugas 5x pigiau, nei gali pasiūlyti SpaceX.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Virgin Orbit tapo pirmuoju oficialiu krovinių iškėlimo į kosmosą raketą-nešėją paleidžiant iš lėktuvo, paslaugų tiekėju — LauncherOne raketa atsiskyrė nuo specialiai modernizuoto Boeing 747 lėktuvo ir sėkmingai iškėlė krovinį į žemą orbitą (LEO).

Tarp komercinių krovinių raketoje buvo pirmasis karinis Nyderlandų palydovas, o taip pat maži „cubesat“ klasės JAV Gynybos ministerijos palydovai, skirti greitojo reagavimo programai Rapid Agile Launch.

Balandžio mėnesį britų milijardieriaus Richardo Bransono privati kosminė kompanija, atliko paskutinį bandomąjį raketos LauncherOne skrydį. Per „generalinę repeticiją“ lėktuvas Cosmic Girl, perdirbtas Boeing 747, su LauncherOne raketa po kairiuoju sparnu pakilo iš Mojave kosmodromo Kalifornijoje ir virš Ramiojo vandenyno šlifavo raketos paleidimo manevrą.

Šis sėkmingas testas tapo „paskutiniu svarbiu etapu prieš paleidimo demonstraciją“, pirmąjį orbitinį paleidimą, kuris įvyko gegužę, tačiau baigėsi sprogimu — raketa buvo tvarkingai paleista iš Boeing 747, po 5 sekundžių įjungė savo variklius, tačiau kažkas nutiko ir misija buvo nutraukta. Krovinio muliažo į LEO iškelti nepavyko.

Ore startuojanti Launcher One raketa skirta mažų palydovų paleidimui ir į orbitą gali iškelti iki  300 kilogramų naudingo krovinio. Tai beveik dvigubai viršija Rocket Lab raketos Electron galimybes.

Kaip pažymi TechCrunch, dabar mažųjų palydovų iškėlimo paslaugų paklausa didelė. Didesnės keliamosios galios raketos, tarkime, SpaceX kompanijos Falcon 9, visų užsakovų poreikių, patenkinti negali, – joms dažnai reikia į orbitą krovinius iškelti greitai, nelaukiant, kol bus užpildytas visas triumas. Tuomet pagelbsti tokios raketos kaip Electron ar LauncherOne.

 

Be to, oro starto sistema Launcher One yra ekonomiška ir gerokai lankstesnė, renkantis raketos paleidimo vietą. Kitaip nei įprastų raketų atveju, jai nereikia pakilti vertikaliai nuo žemės. Lėktuvas aparatą pakelia į didelį aukštį, o paskui paskui jį iš stratosferos paleidžia.

Kaip pernai pareiškė Bransonas, kompanija pasirengusi pakeisti nedidelius karinius ar civilinius palydovus orbitoje per 24 valandas nuo užsakymo pateikimo. Vieno komercinio Virgin Orbit paleidimo kaina — $ 12 mln. Tai maždaug 5 kartus pigiau už minimalią SpaceX paleidimo kainą.


hightech.plus

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(56)
(5)
(51)

Komentarai (1)