Civilinei aviacijai gresia elektromagnetinės atakos (Video)  (12)

Teroristų grupuotės, pasinaudojusios lengvai prieinamais elektroniniais komponentais, savadarbiais elektromagnetiniais ginklais gali bandyti paralyžiuoti keleivinių lėktuvų elektros ir elektronikos įrangą, perspėja terorizmo ekspertai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Informacija apie galingus elektromagnetinius impulsus, galinčius išvesti iš rikiuotės civilinės aviacijos elektroninę įrangą, skleidžiančius įrenginius šiuo metu yra laisvai prieinama internete. Internetu taip pat galima įsigyti ir reikiamų komponentų savadarbiams elektroniniams ginklams pasigaminti, teigia Izraelyje veikiančio Tarptautinio antiterorizmo instituto specialistai.

Pasak jų, vos vieno didelės energijos mikrobangų impulso, kurį nustatytu laiku išspinduliuotų lėktuve paslėpta „elektroninė bomba“, pakaktų šiuolaikiniam keleiviniam lėktuvui numušti. Toks savadarbis elektromagnetinis ginklas, nukreiptas į besileidžiantį lėktuvą, galėtų būti panaudotas ir žemėje, skelbia „New Scientist“.

Tarptautinio antiterorizmo instituto direktorė Yael Shahara ir jos kolegos, išanalizavę šiuo metu įvairiose pasaulio šalyse kariškių naudojamus elektromagnetinius ginklus, nustatė, kad internetu galima įsigyti nebrangios įrangos, kurios poveikis gali būti labai panašus. „Elektromagnetinių ginklų technologijai tobulėjant tai kels vis didesnę grėsmę“, - sakė ji.

Pasak „New Scientist“, JAV ir Rusijos arsenaluose yra elektromagnetinius impulsus generuojančių kovinių raketų galvučių, galinčių sukelti elektromagnetinę smūginę bangą. Toks impulsas sukuria kelių šimtų kV/m stiprumo elektrinį lauką, sužadinantį elektros srovę, kuri „sudegina“ ginklo veikimo spindulyje esančią elektros ir elektronikos įrangą.

Kalbama, kad elektromagnetinis ginklas jau buvo panaudotas karo veiksmų metu Persijos įlankos regione, Kosove ir Afganistane, tačiau tokie pranešimai taip ir liko nepatvirtinti. Tačiau, pasak ekspertų, didžioji dalis kariškių naudojamų priemonių gali būti „nukopijuota“. „Jei yra žinoma, kad vieno ar kito tipo lėktuvai yra pažeidžiami per tam tikro pobūdžio atakas, nėra labai sunku pasigaminti įrenginį, kuris gali sukelti tokius sutrikimus. Be to, didžiąją dalį jo komponentų galima susirankioti iš parduotuvėse siūlomos technikos ar pasinaudojus dvejopos paskirties technologijomis“, - teigia Y. Shahara.

Bandymams skirtus elektromagnetinių impulsų generatorius (EMP) gaminančios JAV bendrovės „Information Unlimited“ steigėjas Robertas Ianninis leidiniui sakė, kad didelės energijos EMP įranga naudojama specialiose federalinėse laboratorijose, kuriose tiriama, kaip branduolinio užtaiso detonavimas paveiktų svarbiausias elektronines sistemas. Tačiau EMP galima pasigaminti įvairiais būdais. Pavyzdžiui, Marxo generatoriumi vadinamas prietaisas gali žaibiškai į anteną nukreipti milžinišką kondensatorių masyve laikomą elektros krūvį. Taip sukuriamas didelės energijos elektromagnetinis impulsas. Į Marxo generatorių panašūs prietaisai naudojami elektros perdavimo linijų atsparumui žaibų iškrovoms tikrinti.

Neseniai Londone vykusioje metinėje „Directed Energy Weapons“ konferencijoje Izraelio ekspertai pareiškė, kad pagrindinę EMP įrangą galima pasigaminti pasinaudojus internete laisvai skelbiama dokumentacija, o kai kurių komponentų galima gauti iš tokių plačiai naudojamų prietaisų, kaip skaitmeniniai fotoaparatai.

Be to, pasak ekspertų, dėl šiuolaikiniuose keleiviniuose lėktuvuose naudojamų konstrukcijas sutvirtinančio anglies pluošto ir kitų kompozitinių medžiagų jie yra dar labiau pažeidžiami, nei metaliniai, nes lyginant su metalu tokios medžiagos blogiau saugo nuo elektromagnetinės spinduliuotės. Todėl saugumo sumetimais reikėtų ypač patikimai ekranuoti visą šiuolaikinių lėktuvų elektroninę įrangą ir elektros laidus, kurių yra nepaprastai daug.

Civilinės aviacijos elektros sistemų specialistai sutinka, kad naujos kartos lėktuvų, tarp jų ir „Airbus A350“, elektros kabeliai ko gero turėtų būti papildomai apsaugoti nuo visų elektromagnetinės spinduliuotės šaltinių. Savo ruožtu JAV Los Alamos nacionalinės laboratorijos direktorius Douglas Beasonas pastebi, kad nors pasigaminti savadarbį EMP nebūtų sunku, kur kas sudėtingiau būtų pritaikyti jį naudojimui orlaivyje. Pasak jo, reikėtų labai daug darbo, kad pavyktų smarkiai sumažinti tokio įrenginio svorį, sumažinti energijos šaltinio talpą ir antenos dydį.

Šiaip ar taip, Vakarų šalių vyriausybės elektromagnetinių teroristų atakų pavojų vertina rimtai ir imasi reikiamų priemonių jam sumažinti, rašo „New Scientist“.

Kaip veikia elektromagnetinis ginklas, galima pamatyti šiame vaizdo siužete.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(1)

Komentarai (12)