Praverstų papildoma pora rankų? Robotizuotos kūno dalys gali būti prieinamos netolimoje ateityje  ()

Nesvarbu, ar tai būtų vaikų priežiūra, paciento operacija, ar vakarienės gaminimas sekmadienį – yra daugybė atvejų, kai papildoma pora rankų išties praverstų. Mokslininkai sako, kad tai pasiekti bus galima netolimoje ateityje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kembridžo universiteto MRC Pažinimo ir smegenų skyriaus kognityvinių neuromokslų profesorė Tamar Makin sako, kad toks metodas galėtų padidinti žmonių produktyvumą, rašo „The Guardian“.

„Jei gaminant maistą norėtumėte vienu metu pjaustyti daržoves ir maišyti sriubą, galėsite savarankiškai valdyti papildomą robotinę ranką“, – sakė T.Makin.

Šis metodas jau turi precedentų. Štai Dani Clode, T.Makin kolega iš Kembridžo universiteto, jau sukūrė 3D spausdintuvu atspausdintą nykštį, kurį galima pridėti prie bet kurios rankos.

T.Makin sako, kad papildomas nykštys galėtų būti naudingas lėkštes su maistu nešantiems padavėjams arba elektros inžinieriams – pavyzdžiui, lituojant. Kitos robotinės kūno dalys galėtų būti sukurtos konkrečioms darbo vietoms. Pavyzdžiui, papildoma ranka statybininkams suteiktų stabilumo kalant vinį į sieną.

„Kalbėjomės su chirurgu, [kuris] labai norėjo, kad atliekant peties operaciją kamerą galėtų laikyti jis pats, o ne jo asistentas, – sako D.Clode. – Jis norėjo visiškai kontroliuoti įrankius, kuriuos naudoja dviem rankomis ir tuo pačiu metu laikyti kamerą bei turėti galimybę ją sukioti“, – sakė mokslininkas.

Teigiama, kad robotizuotos kūno dalys neturės būti valdomos rankomis.

 

Kai kurios laboratorijos daugiausia dėmesio skyrė galimybei naudoti elektrodus galvos ar nugaros smegenyse, kad būtų galima valdyti išorinius prietaisus, tačiau T.Makin mano, jog tokiam invaziniam metodui sveikų žmonių atveju nėra etinio pagrindimo.

Kai D.Clode neseniai atliko tyrimus Karališkosios draugijos vasaros mokslo parodoje, kurioje visuomenei buvo suteikta galimybė išbandyti papildomą nykštį, rezultatai buvo stulbinantys.

„[Iš maždaug] 600 žmonių nuo 3 iki 97 metų amžiaus 98 proc. galėjo juo naudotis per pirmąją minutę, o tai reiškia, kad jie galėjo judinti daiktus pagal savo norus“, – sakė mokslininkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(2)
(0)

Komentarai ()