Kraupu ar inotyvu? GPT-4 sukryžmintas su humanoidiniu robotu. Kas iš to gavosi (Video)  ()

Robotas gali užimti įvairias pozas be išankstinio programavimo, tačiau jo judesiai apsiriboja viršutine kūno dalimi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kraupu ar inotyvu? Tokijo universiteto mokslininkų komanda sukūrė humanoidinį robotą „Alter3“, kuris gali generuoti spontaniškus judesius naudodamas GPT-4 kalbos modelį.

Informacija apie tai pasirodė amerikiečių kompanijos „Hugging Face“, kuriančios įrankius programoms, naudojančioms mašininį mokymąsi, svetainėje.

„Alter3“ atsiradimas yra nauja pažanga dirbtinio intelekto srityje, nes didieji kalbiniai modeliai anksčiau negalėjo valdyti tokių žemo lygio funkcijų kaip roboto judėjimas.

Komanda sukūrė „teksto į judesį“ sistemą, kuri leidžia robotui iššifruoti žmogaus kūno judesių išraišką ir atlikti atitinkamus veiksmus.

„Alter3“ gali užimti įvairias pozas, įskaitant asmenukės pozas, be išankstinio programavimo. Tačiau roboto judesiai apsiriboja viršutine kūno dalimi, nes apatinė kūno dalis yra pritvirtinta prie stovo.

Robotas gali generuoti veiksmų sekas laikui bėgant, mokydamasis judėti, lygiai taip pat, kaip tai daro kūdikis, kai nuo šliaužiojimo pereina prie vaikščiojimo.

Be to, „Alter3“ gali imituoti įvairius judesius, įskaitant gyvūnų judesius ir emocijų išraiškas. Tai svarbus žingsnis humanoidinėje robotikoje, kurį galima lengvai pritaikyti kitiems robotams su minimaliais pakeitimais.

 

Nors „Alter3“ šiuo metu atlieka paprastas užduotis, tokius gebėjimus turintys robotai ateityje gali atlikti sudėtingesnius ir naudingesnius darbus. Pavyzdžiui, robotai gali būti naudojami medicinoje, padedant pacientams fizinėje reabilitacijoje.

Atkreipkite dėmesį, kad komanda, sukūrusi „Alter3“ ir „teksto į judesį“ sistemą, planuoja, kad jų patobulinimai būtų prieinami kitiems humanoidiniams robotams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(4)
(1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: