Dvigubai greičiau nei žmogus. Robotas jautriais „pirštų galiukais“ buvo išmokytas skaityti Brailio raštą (Video)  ()

Kembridžo universiteto (Jungtinė Karalystė) mokslininkai sukūrė robotinę ranką, kuriai būdingas padidintas jautrumas „pirštų galiukuose“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai leidžia mašinai Brailio rašto ženklus perskaityti dvigubai greičiau nei žmogui. Šis pasiekimas padės robotams saugiau laikyti daiktus, o galūnių protezai įgis visavertį lytėjimą.

Žmogaus pirštų galiukai yra neįtikėtinai jautrūs – objekto tekstūrą galime apibūdinti elementais, kurių storis yra perpus mažesnis už žmogaus plauko storį.

Tai padeda apskaičiuoti, kokia jėga reikia suimti kiaušinį ar, tarkime, sunkų maišą.

Robotų sistemoms tampant vis panašesnėms į žmogaus kūno dalis, didėja poreikis joms sąveikauti su įvairiais objektais.

Atkurti pirštų jautrumą pasirodė neįtikėtinai sunku, tačiau Kembridžo universiteto mokslininkai rado sprendimą, sukūrę lytėjimo jutiklius, pagrįstus vaizdine informacija, apdorota dirbtinio intelekto algoritmais.

Tyrėjai iškėlė užduotį sukurti pakankamai jautrų jutiklį, kuris galėtų skaityti Brailio raštą.

Jis turėtų tai daryti ne po vieną simbolį, kaip tradiciniai skaitytuvai, o judėti per juos, kaip tai daro žmogus, – optinės sistemos atveju tai sukeltų susiliejimo efektą.

Kad apmokytų dirbtinį intelektą, jie naudojo statiškų Brailio rašto ženklų vaizdų masyvą, taikydami jiems dirbtinai sukurtą neryškumo efektą.

Dėl to robotas galėjo skaityti tekstus 315 žodžių per minutę greičiu ir 87,5 proc. tikslumu, t. y. dvigubai greičiau nei žmogus, kuris skaito maždaug tokiu pat tikslumu.

 

Tyrėjai teigia, kad šį metodą galima išplėsti, mokymui naudojant didesnius duomenų rinkinius, o tai padidins būsimų sistemų našumą.

Mokslininkų teigimu, tai leis sukurti robotų galūnes ir protezus, kurių jautrumas prilygtų žmogaus pirštų galiukams.

Ateityje projekto autoriai planuoja sistemą padidinti iki žmogaus rankos dydžio arba net sukurti lietimui jautrią odą humanoidiniam robotui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Mokslotaskas.lt
Mokslotaskas.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai ()