Šveicarų sukurtas robošuo vikrumu ir sumanumu artėja prie tradicinio šuns (Video)  (2)

Mokslininkai, naudodami dirbtinio intelekto neuroninius tinklus, išmokė šunį-robotą naujų triukų, kad jis galėtų pats lipti ant medinių dėžių ir šokinėti tarp jų, rašo livescience.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šveicarijos federalinio technologijos instituto mokslininkai, pasitelkę dirbtinį intelektą (DI), išmokė keturkojį, į šunį panašų robotą įveikti parkūro trasą iki 8 km/val. greičiu.

Naujoje filmuotoje medžiagoje keturkojis robotas, pavadintas „ANYmal“, užlipa ant 1 metro aukščio medinės dėžės ir peršoka tokio pat atstumo tarpą tarp dviejų didelių medinių dėžių. Jis taip pat sėkmingai nulipa nuo vienos iš jų.

Robotas išmoko vikriai atlikti įvairius manevrus, įskaitant vaikščiojimą, pritūpimą, lipimą ir šokinėjimą, o tai, pasak mokslininkų, vieną dieną galėtų padėti jam įveikti fizines kliūtis per paieškos ir gelbėjimo misijas.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Technologijos išbandyti ir rekomenduojami el. dviračiai, monstriniai 6000W el. paspirtukai, jump starteriai ir kt. (Video)
4835 7

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-03-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „Mudiro M-AH21“ - 8kW automobilinis dyzelinis oro šildytuvas

2) „POPDEER PD-J01“ - 20000mAh, iki 2500A jump starteris

3) „POPDEER PD-JA1“ - naujiena, puikios kainos ir kokybės jump starteris

4) „POPDEER PD-J02“ - 23800mAh, iki 3000A jump starteris

5) „DUOTTS C29“ - Technologijos.lt išbandytas aukščiausios klasės el. dviratis: iki 50km/h, 100km, 750W, superinė kokybė ir važiavimo malonumas

6) „ANGWATT T1“ - monstrinis 6000W el. paspirtukas

Išsamiau

Šio robotinio šuns mokymo metodus mokslininkų komanda aprašė kovo 13 d. žurnale „Science Robotics“ paskelbtame tyrime.

„Siekdami prilygti parkūrininkų vikrumui, galime geriau suprasti kiekvieno komponento <...> apribojimus, apeiti tuos apribojimus ir apskritai padidinti mūsų robotų galimybes“, – rašo mokslininkai.

Tai savo ruožtu „atveria kelią daugeliui naujų taikymo sričių, pavyzdžiui, paieškos ir gelbėjimo darbams sugriuvusiuose pastatuose ar sudėtingose gamtinėse vietovėse“.

Dauguma šunų robotų, tokių kaip žymios kompanijos „Boston Dynamics“ produktas „Spot“, neturi tokio vikrumo lygio, pažymėjo mokslininkai.

 

Naudodama neuroninius tinklus – dirbtinio intelekto architektūros formą, kai mašininio mokymosi algoritmai organizuojami panašiai kaip neuronai žmogaus smegenyse – komanda išmokė „ANYmal“ geriau suvokti, judėti ir orientuotis, rašo livescience.com.

Po to, kai robotas buvo apmokytas parkūro treniruočių imitacinėje programoje, jis sugebėjo įveikti tikrąją trasą, kaip parodyta vaizdo įraše. Robotas taip pat vikriai palindo po stalais.

Mokslininkai pažymėjo, kad robotas dar nebuvo išbandytas imituojamoje nelaimės aplinkoje, tačiau teigė, kad jie planuoja robotą toliau tobulinti, kad pagerintų jo judrumą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(15)
(1)
(14)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: