Robo-šuo: nuo pirmųjų žingsnių iki pirmųjų atostogų (Video)  (10)

Robotikos centro „Boston Dynamics“ darbuotojai pačių sukonstruotą mechaninį keturkojį robotą „BigDog“ („Didysis Šuo“) „augina“ jau penkerius metus. Per tą laiką robotas ne tik išmoko dėlioti žingsnius – pratybų ir bandymų kupinoje jo kasdienybėje nestigo įvairiausių kitokių nuotykių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Robo-šuo mokėsi ir išmoko daug: išsilaikyti ant kojų risnojant ledu, purvu, nenuvirsti gavus smūgį į šoną, laipioti nestabiliai žemės paviršiun atremta plokšte ir pan. – ką ir bekalbėti apie paprastą bėgiojimą pievomis ar smėlio kopomis.

Kad robo-keturkojis išsilaikytų ant savųjų keturių mechaninių kojų, jam sumontuota hiper-reaguojanti hidraulinė sąnarių sistema, galybė jutiklių, greičio matuokliai, giroskopai. „Boston Dynamics“ tvirtinimu, nešulinis robo-šuo gali judėti 6,5 km/h greičiu, kopti iki 35 laipsnių statumo paviršiais, eiti įvairaus tipo paviršiais, gabenti maždaug 150 kg svorį.

Robotas suprojektuotas taip, kad galėtų praeiti visur, kur pajėgia praeiti žmogus, ir ant savo gležnos mechaninės nugaros nesiskųsdamas ir be jokių pagundų kas keletą metrų uostinėti pakampius ar pakrūmes neštų pusantro šimto kilogramų. Projektą finansavo Pentagono padalinys DARPA.

Pirmaisiais savo gyvenimo mėnesiais „BigDog“ ant kojų stovėjo netvirtai, o visos jam skirtos pratybos priminė lengvus žaidimus. Tačiau bėgant metams, mechanizmas akivaizdžiai tobulėjo ir atlikinėjo rimtas užduotis, o galiausiai sulaukė ir pirmųjų savo atostogų saulėtame paplūdimyje. Apie visa tai – vaizdo siužete.

Parengė Saulius Žukauskas,
sauliuszukauskas01@gmail.com


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)