[Žinios trumpai] Ukrainiečiai prievarta mobilizuojami į Rusijos sabotažo grupes – diversantai planavo numušti keleivinį lainerį  ()

Rusijos okupantai ir toliau pažeidžia tarptautinius karo įstatymus, telkdami civilius okupuotose teritorijose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šį kartą jie bando sukurti sabotažo grupes, kurias išsiųstų į Ukrainos užnugarį.

Birželio 3 d. Ukrainos generalinio štabo operatyvinėje ataskaitoje atskleidžiamas procesas, vykstantis okupuotose teritorijose. Apie priverstinę mobilizaciją okupuotose teritorijose girdime ne pirmą kartą. Tačiau šį kartą kalbama apie sabotažo grupių kūrimą.

Pasak Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo, Rusijos vadai ieško būdų sustiprinti žvalgybinę ir sabotažo veiklą Ukrainoje. Tuo tikslu jie verbuoja ir apmoko vietinius, kad iš jų sudarytų sabotažo grupes ir dislokuotų juos į Ukrainos kontroliuojamas teritorijas.

Tinkamų žmonių ieškoma laikinai okupuotoje Donecko srities teritorijoje, Rytų Ukrainoje. Vietos gyventojams gresia baudžiamoji atsakomybė, jei jie atsisakys dalyvauti mobilizacijoje. Pirmenybė teikiama Ukrainos regionų gyventojams ir gyventojams, laisvai mokantiems ukrainiečių kalbą.

Neįprasta, kad Rusijos pajėgos giliai užnugaryje naudoja vietinius gyventojus. Iš beveik kasdien skelbiamų Ukrainos saugumo tarnybos žinučių gana aišku, kad Rusijos sabotažo grupuotės apytiksliai gali būti skirstomos į du variantus: arba „profesionalius“, sudarytus iš Rusijos specialiųjų tarnybų darbuotojų, arba iš vietinių ukrainiečių.

Pirmieji atlieka sudėtingas užduotis, tokias kaip, pavyzdžiui, sužlugdyta civilių orlaivių provokacija. Gegužės 1 d. planą atskleidė Ukrainos žvalgyba, kuriai pavyko atskleisti sabotažą, kol jiems nepavyko įgyvendinti planą.

Planas buvo užgrobti Ukrainos oro gynybos sistemą ir numušti orlaivį, pilną civilių keleivių, siekiant apkaltinti Ukrainos ginkluotąsias pajėgas terorizmu. Sabotuotojai apsimetė proukrainietiškais savanoriais.

 

Kita vertus, iš vietinių sudarytos sabotažo grupės gauna paprastas užduotis. Ukrainos saugumo tarnybos gaudo juos skleidžiančius propagandą, šnipinėjančius ar fotografuojančius Ukrainos karių pozicijas ir pan.

Tačiau šį kartą civiliai yra specialiai apmokyti užnugario užduotims, o tai gali reikšti, kad Rusijos invazijos pajėgos stengiasi rasti patyrusių karių, pasiruošusių sudėtingai veiklai Ukrainoje. Tarp galimų priežasčių: jie nenori žūti Ukrainoje arba Rusijos specialiųjų tarnybų, kurios į karą jau išsiuntė dešimtis agentų, personalo trūkumas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(2)
(0)

Komentarai ()