Kokios dar sankcijos? „Roskosmos“ vadovas D.Rogozinas paskelbė skandalingą informaciją, kokį pasiūlymą gavo iš Europos kosmoso agentūros  (2)

Europos kosmoso agentūra (ESA) atnaujino derybas su Rusija dėl bendradarbiavimo vykdant Marso misiją, kuri anksčiau buvo sustabdyta, patvirtino kosmoso agentūra.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos kosmoso agentūros „Roskosmos“ vadovas Dmitrijus Rogozinas sekmadienį pareiškė, kad derybos dėl „ExoMars“ misijos buvo atnaujintos ir yra galimybė, kad ji bus paleista 2024 m.

Kai buvo susisiekta dėl komentaro, ESA atstovas „Newsweek“ sakė: „Patvirtiname, kad diskusija dėl „ExoMars“ įvyko. Po ESA tarybos posėdžio šį trečiadienį gali būti pateikti kiti naujiniai. Išleisime pranešimą spaudai."

ESA anksčiau teigė, kad būsimos misijos „ExoMars“ planai, kurių metu Raudonosios planetos paviršiuje bus pastatytas marsaeigis, kurio tikslas bus ieškoti praeities gyvenimo įrodymų, buvo sustabdyti dėl plačiai pasmerktos Rusijos invazijos į Ukrainą.

Kosmoso agentūra kovo 17 d. pareiškė, kad „mes labai apgailestaujame dėl žmonių aukų ir tragiškų invazijos padarinių“ ir remia ES valstybių narių Rusijai sankcijas.

Ji taip pat teigė, kad „šiuo metu neįmanoma“ dirbti su „ExoMars“ projektu su Rusija ir vertinama, ar yra kitų būdų, kaip vykdyti misiją.

Tačiau sekmadienį kalbėdamas su Rusijos valstybine naujienų agentūra TASS Rogozinas sakė, kad ESA pareigūnai sakė pateiksiantys prašymus ESA valstybėms narėms ir kad misija vis tiek gali vykti, „jei jos bendradarbiaus ir duos sutikimą“.

 

Pranešama, kad „Roscosmos“ atsakymo tikisi birželio pabaigoje.

Visas „ExoMars“ projektas yra bendros „Roscosmos“ ir ESA pastangos, o pirmoji misijos dalis – orbitinis zondas Marse – buvo paleistas dar 2016 m. Iki Rusijos invaziją į Ukrainą, marsaeigį „ExoMars“ buvo numatyta paleisti vėliau šiais metais.

ESA sustabdžius misijos planus, Rogozinas pasiūlė, kad Rusija galėtų ją įvykdyti viena, nors buvo abejojama, ar Rusija sugebės tai padaryti. Rogozinas taip pat pripažino, kad misija šiuo atveju vėluotų „kelerius metus“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(18)
(-13)

Komentarai (2)