NASA galės išlaikyti TKS orbitoje ir be Rusijos pagalbos – štai kokį gudrų manevrą sugalvojo amerikiečiai  ()

JAV kosmoso agentūra jau išbandė naują būdą valdyti stotį orbitoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijai visapusiškai įsiveržus į Ukrainą, Rusijos Federacijai buvo įvestos sankcijos, kurios palietė ir jos kosmoso pramonę. „Roscosmos“ vadovas ne kartą grasino JAV, kad Rusija pasitrauks iš bendradarbiavimo TKS.

Atsižvelgiant į tai, kad stoties rusiški moduliai ir krovininiai laivai padeda TKS išlaikyti stabilią orbitą, tai gali būti problema. Tačiau NASA išbandė krovininio erdvėlaivio „Cygnus“ veikimą kaip dalį TKS orbitos stabilizavimo, o rezultatas buvo teigiamas amerikiečiams, praneša „Inverse“.

Dar šių metų kovą bendrovės „Roscosmos“ vadovas Dmitrijus Rogozinas išsakė kelis skandalingus pareiškimus, kad be Rusijos TKS negalėtų normaliai funkcionuoti.

Iš dalies Rusijos „vyriausiasis kosmonautas“ buvo teisus. Juk būtent krovininio erdvėlaivio „Progress“ variklių pagalba TKS orbita stabilizuojama, o stotis gali atlikti manevrus, kad išvengtų kosminių šiukšlių.

 

Taip pat teisingą stoties orientaciją erdvėje užtikrina Rusijos TKS segmentų varikliai, nors tame dalyvauja ir amerikietiški giroskopai (teisingai orientacijai palaikyti naudojami prietaisai). Tačiau Rusijos segmentai atlieka svarbų vaidmenį šiame procese, kai erdvėlaivis atvyksta į TKS ir įvyksta prijungimas.

Nepaisant visų Rusijos pusės pareiškimų, Rusijos Federacijos ir JAV bendradarbiavimas kosmose nenutrūko nepaisant karo Ukrainoje. Pirmasis Rusijos Federacijos krovininis laivas nuo karo pradžios  su vertingu kroviniu birželį net atskrido į TKS.

Ką sugalvojo NASA?

Dabar NASA mano, kad rado išeitį iš situacijos, kuri gali susidaryti, jei Rusija vis dėlto nuspręs sustabdyti savo darbą TKS. Orbitinę stotį nuo nekontroliuojamo nusileidimo iš orbitos gali išgelbėti amerikietiškas krovininis erdvėlaivis „Cygnus“.

 

Šis erdvėlaivis eksploatuojamas nuo 2013 metų ir yra skirtas astronautams tiekti įrangą ir reikmenis. „Cygnus“ šių metų vasarį į orbitą atgabeno 5 tonas krovinių astronautams ir nuo to laiko liko prijungtas prie TKS. Tikėdamasi jos išskridimo į Žemę, NASA, naudodama „Cygnus“ variklius, pakėlė TKS ir taip stabilizavo jos orbitą.

NASA atliko tokį manevrą su krovininiu laivu, norėdama išsiaiškinti, ar jis gali pakeisti Rusijos „Progress“. „Cygnus“ variklius paleido 301 sekundę ir per tą laiką TKS perigėjų (arčiausiai Žemės esantį tašką) pakėlė 800 metrų, o apogėjų (tolimiausią tašką nuo Žemės) – 200 metrų.

 

Nors verta prisiminti, kad toks manevras naudojant krovininį laivą „Cygnus“ NASA buvo ne pirmas. Dar 2018 metais laivas 50 sekundžių įjungė variklius ir stoties padėtį pakeitė 90 metrų.

Tačiau kosminis krovininis laivas „Cygnus“ jau paliko TKS ir sudegė atmosferoje, o tai reiškia, kad orbitinė stotis tebėra priklausoma nuo rusiškų variklių.

„Cygnus“ gamintoja „Northrup Grumman“ teigė, kad jų krovininio laivo modernizavimas leido atlikti sėkmingus manevrus TKS ir panašius dalykus galima padaryti ateityje.

Taip pat „SpaceX“ vadovas Elonas Muskas jau yra sakęs, kad jo erdvėlaivis „Dragon“ galės padėti TKS išlaikyti orientaciją erdvėje, tačiau kol kas tai neįmanoma.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(19)
(0)
(19)

Komentarai ()