[Išsami tema] Kaip išgyventi kare: 9 svarbiausios taisyklės, kurios padės išgyventi sunkiais laikais  ()

Nuo vasario 24 dienos daugumai ukrainiečių teko gyventi karo sąlygomis. Tokiais sunkiais laikais nepaprastai svarbu laikytis paprastų taisyklių, kurios padės išgelbėti gyvybes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Instagram“ kanalo „bezdomnie.ua“ autorius išvardijo 9 patarimus, į kuriuos reikia atsižvelgti norint išgyventi kare.

1 taisyklė: nepanikuokite

Karo metu svarbu išlikti kuo ramesniam. Tai padės išsaugoti ne tik savo, bet ir artimųjų, draugų bei visų aplinkinių psichiką.

2 taisyklė: neikite į lauką komendanto valandos ir gatvės kautynių metu

Nekelkite sau papildomo pavojaus. Karo metu, kai yra komendanto valanda, kiekvienas gali sukelti įtarimą, jei yra gatvėje.

3 taisyklė: nelipkite į rūsį ir kitas bombardavimui išgyventi nepritaikytas vietas

Oro antskrydžių ir kitų priešo atakų atveju žmogus rizikuoja būti palaidotas po griuvėsiais, jei pasislėps rūsyje, neskirtame prieglobsčiui. Tokiuose rūsiuose rizika mirti yra daug didesnė.

4 taisyklė: laikykitės dviejų sienų taisyklės

Antskrydžio atveju smūgis tenka pirmajai sienai. O antroji siena gali apsaugoti žmogų nuo atplaišų.

5 taisyklė: nesiartinkite prie langų

Kilus gatvės mūšiams arba atsiradus apšaudymo rizikai, buvimas prie langų riziką padidina kelis kartus. Žmogus gali susižaloti skeveldromis arba smūginės bangos išmuštu stiklu.

6 taisyklė: stebėkite savo mobiliojo telefono baterijos lygį

Karo metu namas, gatvė ar miestas gali būti atjungti nuo energijos bet kurią akimirką. Todėl telefonas visada turi būti įkrautas. Nutrūkus elektrai, šiuolaikiniai išmanieji telefonai gali ne tiek daug ištverti be įkrovimo, todėl turėtumėte iš anksto pasirūpinti, kaip neprarasti ryšio su artimaisiais. Galite laikyti du telefonus, naudoti juos paeiliui.

 

7 taisyklė: sekite paruoštų atsargų kiekį ir, jei reikia, papildykite atsargas

Be maisto žmogus greitai praras jėgas ir negalės galvoti apie savo saugumą. Itin svarbu kontroliuoti atsargų kiekį ir, jei įmanoma, reguliariai pirkti papildomų produktų. Verta pagalvoti, ką galite valgyti, kai nėra šviesos, vandens ir dujų, pavyzdžiui, tai galėtų būti užkandžiai, džiovinti vaisiai, konservai ir kt.

 

8 taisyklė: naktį neįjunkite šviesos, kad nepritrauktumėte plėšikų

Karo metu daugelis plėšikų bando įsilaužti į namus, kuriuose gyvena žmonės. Juk ten, anot plėšikų, tikrai bus maisto atsargų, pinigų ir kitų vagis viliojančių dalykų. Jei namuose išjungtos šviesos, plėšikai gali pagalvoti, kad žmonės iš ten išsikraustė ir viską išsinešė.

9 taisyklė: stenkitės pakankamai miegoti, valgyti ir gerti vandens, kad nenusisilpnėtumėte

Kiekvienas karo sąlygomis gyvenantis žmogus turi prisiminti, kad kovos anksčiau ar vėliau nutrūks, tačiau alkio ir streso sugadintą sveikatą atkurti nebus lengva.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(52)
(4)
(48)

Komentarai ()

Susijusios žymos: