[Žinios trumpai] „Gazprom“ likimas kybo ant plauko, prasidėjo didžiulis dujų karas  ()

Rusija, remdamasi politiniu pretekstu, nutraukė dujų tiekimą Europai ir tariamai 10 dienų sustabdė „Nord Stream“ dujotiekį prevencinei priežiūrai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip bandoma daryti spaudimą ES, kad ji sumažintų paramą Ukrainai. Apie tai kalbėjo Rusijos energetikos ekspertas Michailas Krutichinas.

Jis pažymėjo, kad Maskva galėtų kompensuoti dujų tiekimą europiečiams, paskirstydama kiekius kitais dujotiekiais, tačiau to nepadarė.

„Šį kartą atsitiko kažkas kita. Pirma, Rusijos vadovybė uždraudė Jamalo-Europos dujotiekio naudojimą per Baltarusiją ir Lenkiją į Vokietiją. Visa tai buvo padaryta dėl Aukščiausios Rusijos vadovybės sprendimo. Tai gali būti aiškinamas kaip karo veiksmas. Tai dujų karas“, – sakė Krutichinas.

Šio šantažo tikslas, jo įsitikinimu, yra priversti Europą nebeteikti pagalbos Ukrainai, kuri priešinasi karinei Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų invazijai.

Per 10 dienų, kai baigsis prevencinis laikotarpis, Rusija galės žengti du žingsnius. Pirmas ir pavojingiausias – padidinti tarifus ir nutraukti dujų tiekimą Europai. Šis scenarijus yra labai blogas ir Maskvai, nes tai reikš „Gazprom“, kaip eksportuotojo, pabaigą. Antrasis scenarijus – Maskva nusileis ir atsisakys šantažo. Krutichino manymu, tai įvyks, jei Europa nepasiduos šantažui. Pagal šį scenarijų „Gazprom“ atnaujins dujų tiekimą Europos vartotojams pagal sutartis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(23)
(4)
(19)

Komentarai ()