[Žinios trumpai] Didžiulis geopolitinis žaidimas: 6 priežastys, kodėl Putinas sutiko atblokuoti Ukrainos uostus  (2)

Žurnalistas Vadimas Denisenka įvardija 6 priežastis, kodėl Putinui naudingas Ukrainos uostų blokados panaikinimas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-07-24 [Žinios trumpai] Didžiulis geopolitinis žaidimas: 6 priežastys, kodėl Putinas sutiko atblokuoti Ukrainos uostus  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Stambule Kyjivas ir Maskva pasirašė susitarimą su JT dėl trijų Ukrainos uostų atblokavimo grūdų eksportui. Kremlius buvo priverstas žengti tokį žingsnį, nes jo „specialioji operacija“ nepasiteisino.

Situaciją savo „Facebook“ paskyroje pakomentavo buvęs Aukščiausiosios Rados deputatas, žurnalistas Vadimas Denisenka.

Putinas sutiko panaikinti Ukrainos uostų blokadą dėl šių priežasčių:

1. Jam reikia derybų. Dabar jis demonstruoja visam pasauliui, kad su juo dar galima derėtis. Jam tai be galo svarbu, nes pirmą kartą per 22 metus jis neturi galimybės kelti statymų (įstrigo kare, Vakarai į jo šantažą kol kas nereaguoja). O be derybų jam bus itin sunku išsivaduoti iš susiklosčiusios „situacijos su Ukraina“.

2. Verta pažymėti, kad prieš pasirašant „grūdų memorandumą“ buvo tam tikras sankcijų švelninimas (rusiškam maistui, trąšoms ir lėktuvų dalims), todėl neatmestina, kad tai yra dvipusis žaidimas.

3. Putinui būtina pademonstruoti, kad su juo galima derėtis ne tik Vakarams, bet ir svarbiausiems žaidėjams už Vakarų pasaulio ribų: Saudo Arabija, Jungtiniai Arabų Emyratai, Kinija ir Indija taip pat stebi šį Putino žaidimą ir bando suprasti, ar jie dar gali turėti bendrų reikalų su juo. Grūdų klausimas svarbus ne tik jų pačių saugumo požiūriu, bet ir svarbus norint suprasti, ar Rusija toliau gali būti laikoma šalimi, su kuria galima derėtis.

 

4. Manipuliavimo su grūdų krize pirmiausia reikėjo Putinui, kad Europoje sukurtų migracijos krizę. Matyt, šį projektą jis kol kas atidėjo, bijodamas prarasti sąjungininkus: Turkiją ir Persijos įlankos šalis.

5. Šiuo metu, po kreiserio „Moskva“ ir Gyvačių salos netekimo, jis negali valdyti šios jūros dalies. Tai svarbus aspektas, gal ir ne lemiamas Putinui, bet kartu skaudžiausias – jam tenka pripažinti, kad dalį jūros gali užblokuoti, bet negali valdyti.

 

6. Deja, Putinas bet kurią akimirką gali suardyti susitarimus, kaltindamas dėl to Ukrainą.

Apibendrinant: kol kas tai iš dalies yra mūsų pergalė, tačiau turime būti likti budrūs, sako Vadimas Denisenka. Taip pat turime suprasti: Putinas duoda ženklą visam pasauliui – paspauskite Ukrainą, kad pradėtumėme derybas dėl konflikto įšaldymo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(3)
(5)

Komentarai (2)