[Žinios trumpai] 10 milijardų dolerių vertės smūgis: garsioji kometa gali sugadinti Webbo kosminį teleskopą  ()

Vienam brangiausių istorijoje astronominių prietaisų iškilo rimta grėsmė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per ateinančius dvejus metus Jameso Webbo kosminis teleskopas (JWST) skris per dulkes ir šiukšles, kurias vidinėje Saulės sistemoje paliko Halio (Halley) kometa.

Mokslininkai šiuo metu dirba su švelninimo sprendimais, kad nepasikartotų tai, kas atsitiko 2022 m. gegužę, kai 10 milijardų dolerių vertės kosminis teleskopas buvo sugadintas mikrometeroidu.

Bet nesijaudinkite – pati Halio kometa nesiruošia atsitrenkti į Webbo teleskopą.

Tačiau mokslininkai mano, kad vidinėje Saulės sistemos dalyje Halio kometos paliktos dulkės ir šiukšlės gali kelti grėsmę Webbo kosminiam teleskopui.

Nuolaužų sraute gali būti pakankamai mikrometeoritų, galinčių padaryti nepataisomą žalą pagrindinio Webbo teleskopo veidrodžio segmentams. Kaip prognozuoja NASA, pavojinga padėtis susiklostys kitų metų gegužę ir 2024-ųjų gegužę, kai teleskopas praskris pro Halio kometos paliktą šiukšlių srautą.

Halio kometa yra 15 km pločio ir 8 km ilgio, ji aplink Saulę apskrieja maždaug kas 75 metus. Kometa į vidinę Saulės sistemą grįš tik 2061 m., kai ji praskris palyginti arti Žemės (gali būti tokia pat ryški kaip ryškiausia žvaigždė Sirijus).

 

Iki to laiko Webbo tikriausiai nebebus, nors tikimasi, kad pagrindinė žmonijos kosmoso observatorija veiks iki 2040-ųjų pradžios.

Kometa pavadinta anglų astronomo Edmundo Halley vardu, kuris 1705 metais pareiškė, kad keli ryškūs dangaus objektai yra ta pati kometa.

Kometos yra sudarytos iš dulkių, uolų ir ledo, todėl priartėjusios prie Saulės tirpsta ir išmeta medžiagą –smėlio grūdelių dydžio šiukšlių srautus, kurie iš Žemės atrodo kaip kometos uodega.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(2)
(7)

Komentarai ()