HIMARS tapo legenda! Lenkija ir Baltijos šalys skubiai nori HIMARS apsaugos nuo Rusijos  (2)

Lenkija ir Baltijos šalys skubiai ieško HIMARS apsaugos nuo Rusijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lenkija ir Baltijos šalys, susirūpinusios dėl Rusijos agresijos, žengia į priekį sudarydamos sandorius dėl tolimojo nuotolio raketų sistemų.

Lenkijos, Latvijos, Lietuvos ir Estijos gynybos pareigūnai iš JAV perka didelio mobilumo artilerijos raketų sistemas (HIMARS), o Rusijos invazija į Ukrainą paskatino šalis pradėti modernizuoti savo kariuomenę.

Kol susitarimai dar laukiami, Ukrainos kariuomenė teigia panaudojusi palyginti vikrius raketų paleidimo įrenginius, kad smogtų į pagrindinius Rusijos taikinius už fronto linijų.

Lenkijos gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas gegužę parlamente pareiškė, kad Rusijos ataka prieš Ukrainą buvo pažadinimo skambutis išplėsti ir modernizuoti Lenkijos, kuri yra NATO karinio aljanso narė, kariuomenę. Netrukus po to jis socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė, kad paprašė JAV apie 500 vnt. M142 HIMARS paleidimo įrenginių ir amunicijos.

Pentagonas liepos 15 d. paskelbė, kad JAV valstybės departamentas pasirašė galimą šešių M142 HIMARS ir su jais susijusios įrangos pardavimą Estijai, kurios vertė maždaug 500 mln. dolerių. Pranešime pažymėta, kad Estija taip pat yra NATO narė, o pardavimas padėtų jai „atgrasyti regionines grėsmes“, o kartu skatintų JAV interesus.

Estijos gynybos ministras Kustis Salmas liepos 18 d. Estijos visuomeniniam transliuotojui sakė, kad Rusija turi karines bazes netoli sienų su Baltijos valstybėmis ir tiekimo maršrutams priklauso nuo geležinkelių. Jis sakė, kad Estija, ginkluota HIMARS, Rusijos puolimą gerokai pabrangintų.

„Jei jie žinos, kad galime sunaikinti tam tikrus taikinius, jie turės pradėti ieškoti alternatyvių sprendimų. Užpulti Estiją, Baltijos šalis ir NATO taps daug sudėtingiau ir brangiau priešui“, – sakė Estijos gynybos ministras Kustis Salmas.

 

Iš esmės HIMARS yra sunkvežimis, sumontuotas su raketų paleidimo įrenginiu. JAV birželį sutiko perduoti ginklų sistemą Ukrainos kariuomenei.

Pentagonas ir Ukrainos gynybos pareigūnai jau pareiškė, kad panaudojo HIMARS iš tolo sunaikindami šaudmenų sandėlius, komandų postus ir tiltus.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis penktadienį tviteryje paskelbė, kad Ukrainos apginklavimas HIMARS yra būtinas norint susitarti su Rusija atblokuoti Odesos uostą, leidžiantį gabenti grūdus.

 

„Dabar labai aišku, kad karas baigsis anksčiau, jei greičiau apginkluosime Ukrainą“, – sakė jis.

Kita Baltijos valstybė ir NATO narė Latvija neseniai kreipėsi į JAV dėl HIMARS įsigijimo, rašo „Defense News“.

Per birželį vykusį susitikimą su JAV gynybos sekretoriumi Lloydu Austinu ir jo kolegomis iš Baltijos šalių, Lietuvos Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas nurodė, kad visos trys šalys žengia į priekį įsigydamos HIMARS.

„Kartu su Latvijos ir Estijos sąjungininkais svarstome galimybę sukurti artilerijos raketų sistemos HIMARS pajėgumą“, – sakoma Anušausko pranešime. „Lietuva planuoja pasirašyti atitinkamą sutartį iki šių metų pabaigos.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(25)
(0)
(25)

Komentarai (2)