[Išsami tema] Kinija demonstruoja autožyrų armiją ginkluotą prieštankinėmis raketomis – unikalus ir dar neregėtas ginklas (Foto, Video)  (4)

Mažas raketomis ginkluotas girokopteris (autožyras, malūnsparnis) tikrai yra įdomi koncepcija, tačiau kiek jie efektyvūs konflikte, kyla abejonių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinijos valstybinio televizijos tinklo CCTV išplatintame vaizdo įraše matomas pirmasis Liaudies išlaisvinimo armijos (PLA) valdomas girokopteris, aprūpintas prieštankinių raketų paleidimo įrenginiais ir nedideliu jutiklių bokšteliu.

Vaizdo įrašas buvo transliuojamas per CCTV7 televizijos kanalą, skirtą naujienoms apie PLA, nors tiksli išleidimo data nežinoma. Skaitytojai gali žiūrėti visą vaizdo įrašą žemiau:

Filmuotoje medžiagoje matome dvivietį girokopterį, ginkluotą keturiomis prieštankinėmis valdomomis raketomis (ATGM).

Atrodo, kad ant girokopterio nosies taip pat yra nedidelis jutiklinis bokštelis, kuriuo būtų galima rasti taikinius, nukreipti ir nukreipti raketas (priklausomai nuo jų nukreipimo metodo), atlikti bendresnes stebėjimo ir žvalgybos tipo užduotis. Filmuotoje medžiagoje taip pat pavaizduotas treniruočių pratimus ir triukus atliekantis neginkluotų girokopterių parkas.

Vertinant nominaliąja verte, ATGM ir jutiklio bokštelio pridėjimas žymi svarbų PLA girokopterių patobulinimą ginkluotės atžvilgiu.

Malūnsparnis (arba autožyras, giroskopteris) – panašus į lėktuvą rotorinis skraidymo aparatas, turintis besisukantį sraigtą. Malūnsparnis ir sraigtasparnis yra skirtingi orlaiviai, nes malūnsparnio viršutinis sraigtas, skirtingai nei sraigtasparnio, nėra varomas variklio, jį įsuka judantis priešpriešinio oro srautas. Malūnsparniui stumiamąją jėgą suteikia orlaivio gale arba priekyje esantis, variklio varomas propeleris. Malūnsparniui pakilti reikia daug trumpesnio tako negu lėktuvui, o nutūpti gali beveik vertikaliai.

 

Vis dėlto, ATGM ir jutiklio rutulys neatrodo kaip aukštos kokybės įrenginiai. Nepriklausomai nuo to, tai vis tiek yra gana įdomus techninis sprendimas.

„Shaanxi Baojii Special Vehicles Manufacturing Company“ 2014 m. rugpjūčio mėn. pirmą kartą pradėjo gaminti savo „Shaanxi Baojii Special Vehicles Lie Ying Falcon“ arba „Hunting Eagle Strike Girocopter“, skirtą PLA. Bent jau viešai jie buvo sukurti PLA specialiosioms pajėgoms.

„Hunting Eagle“ yra įvairių konfigūracijų, įskaitant vienos ir kelių sėdynių variantus. Bendrovės teigimu, jos dviviečio girokopterio nuotolis yra apie 400 km, o didžiausias bendrasis svoris yra apie 560 kg.

Nors tai, kad PLA naudoja ginkluotus ir neginkluotus girokopterius, buvo žinoma jau kurį laiką, jų ryšys su Kinijos kariuomene tapo plačiau žinomas 2019 m., kai jie dalyvavo kariniame parade, skirtame Kinijos Liaudies Respublikos įkūrimo 70-mečiui paminėti. Tikėtina, kad neseniai CCTV7 vaizdo įraše matomi neginkluoti girokopteriai savo dizainu yra artimi tiems, kurie buvo rodomi 2019 m.

 

Girokopteriai yra lėti, bet vikrūs. Šie orlaiviai gali atlikti labai trumpus pakilimus ir leistis su labai dideliais artėjimo kampais mažose vietose. Jie labai lengvai paslepiami, todėl juos lengva transportuoti įvairioms slaptoms žvalgybos užduotims atlikti, taip pat pasienio patruliams ir paieškos bei gelbėjimo operacijoms. Dėl jų gebėjimo skirsti žemai ir lėtai ir dėl mažų radarų bei šiluminių ženklų juos taip pat sunku aptikti.

Nors lieka neaišku, kaip tiksliai PLA naudotų girokopterius su ATGM ir jutikliniais „burbulais“. „Twitter“ vartotojas @OsintTv teigia, kad PLA atstovai CCTV7 vaizdo įraše atskleidė, kad jie gali būti dislokuoti palei Kinijos ir Indijos sieną kovoti su Indijos tankais ir kitomis transporto priemonėmis. Dviejų šalių siena tebėra padidėjusios įtampos vieta.

 

Žinoma, išlieka abejonių, kaip šie girokopteriai pasirodytų aktyvioje, modernioje karo zonoje. Jei orlaivis bus dislokuotas palei Kinijos ir Indijos sieną, nukreiptas į Indijos tankų pulkus, jis gali būti pažeidžiamas oro gynybos priemonių, lydinčių mobiliuosius dalinius ir sausumos karius aukščiausios klasės konflikto metu.

Taip pat verta apsvarstyti šių orlaivių veikimo pablogėjimą didelio aukščio kovinėje aplinkoje. Tačiau kaip labai pigus patruliavimo ir stebėjimo orlaivis, kuriuo skraidyti išmokti gali beveik kiekvienas, o priežiūra nereikli.

Nepaisant to, tai tik dar vienas keistas augančio PLA aspektas, apimantis viską nuo labai aukštos klasės oro pajėgumų, tokių kaip stealth naikintuvai, iki mažų giroskopų su raketomis ant šonų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(4)
(-1)

Komentarai (4)