[Žinios trumpai] Vakaruose kils didžiulio pykčio banga, bus smūgis tiesiai į Maskvą - perspėjama apie žiaurų „nešvarios bombos“ efektą  ()

Nešvaria bomba vadinamas užtaisas, kuris nėra atominė bomba, bet užteršia teritoriją radiacija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak karo eksperto Olego Ždanovo, jei Zaporižės atominėje jėgainėje įvyks sprogimas, susidarys „nešvarios bombos“ efektas. Tačiau kautynių tai nenutrauks.

„Ten projektavimo ypatumas yra tas, kad nebus branduolinio sprogimo. Kad ir kaip rusai stengiasi, branduolinio sprogimo ten nebus. Įvyks paprastas sprogimas su radioaktyviųjų medžiagų išmetimu. Tas pats, kas nutiko Černobylio atominėje elektrinėje. Tai bus „nešvarios bombos“ efektas. Radioaktyvus debesis išsisklaidys. Mes matėme modelį, kaip tai galėtų vystytis, tačiau šis modelis nėra tikslus. Jis sumodeliuotas pagal oro sąlygas“, – pastebėjo ekspertas.

Ždanovas pažymėjo, kad po sprogimo iš draudžiamosios zonos buvo evakuoti žmonės ir karinė technika. Jis įsitikinęs, kad „rusai pirmieji pabėgs iš šios zonos, ypač po Raudonojo miško incidento, kai suprato, kas yra radiacija“.

Karybos ekspertas mano, kad įvykus avarijai atominėje elektrinėje, pasaulio reakcija bus griežta. Pasaulio lyderiai įves sankcijas, kurių Ukraina reikalauja nuo karo pradžios. Be to, Ždanovas neatmeta galimybės surengti prevencinį smūgį sprendimų priėmimo centrui Maskvoje.

„Kalbant apie atsaką, karo veiksmai tęsis. Jie paliks draudžiamą zoną. Karas tęsis už šios zonos ribų. Reikalas tas, kad pasaulio bendruomenės reakcija, manau, bus labai griežta. Jie įves sankcijas, apie kurias svajojame ir kurios per kelias dienas sugrius Rusijos ekonomiką. Jie gali tai padaryti, jie turi tuos svertus. Tikėtina, kad prieš sprendimų priėmimo centrą Maskvoje bus surengtas prevencinis smūgis, kaip kadaise žadėjo Didžioji Britanija. Ką Borisas Johnsonas išsakė pirmosiomis karo dienomis, kai buvo kalbama apie galimybę Rusijos Federacijai panaudoti cheminį ginklą prieš Ukrainą. Manau, kad Putinas tai aiškiai suprato. Dėl pasaulio reakcijos, manau, Rusija paliks elektrinę. Šiandien man susidaro įspūdis, kad jie nebežino, ką su ja daryti“, – pridūrė jis, tarsi nuramindamas, kad rusai paliks elektrinę ir neleis įvykti avarijai.

 

Reikėtų pažymėti, kad Černobylio ir Zaporižės elektrinės yra visiškai kitokio tipo. Ir Černobylio masto avarija Zaporižėje yra labai mažai tikėtina. Nebent ten būtų susprogdintas didelis karinis užtaisas.

(36)
(1)
(35)

Komentarai ()