[Žinios trumpai] Itin pavojinga žinia – Iranas ketina tiekti Rusijai balistines raketas karui prieš Ukrainą: kokia jų keliama grėsmė?  (1)

Teheranas padidins karinę paramą Rusijai ir perduos „žemė-žemė“ raketas karui prieš Ukrainą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Amerikiečių laikraštis „The Washington Post“ paskelbė, kad Iranas ketina perduoti „žemė-žemė“ balistines raketas „Fateh-110“ ir „Zolfaghar“ Rusijai karui prieš Ukrainą.

Irano tokio pobūdžio ginklų perdavimas padės Rusijai kompensuoti raketų ir įrangos praradimą prasidėjus plataus masto karui prieš Ukrainą.

Pranešama, kad Iranas rugsėjo 18 dieną išsiuntė pareigūnus į Rusiją, kad užbaigtų derybas dėl papildomų ginklų siuntų, įskaitant dviejų tipų raketas, rašo mil.in.ua. Tačiau Iranas neigia tiekęs ginklus Rusijai.

Tiek „Fateh-110“, tiek „Zolfaghar“ mobiliųjų raketų kompleksai priklauso operatyviniams-taktiniams. Raketos gali skristi ne didesniu kaip atitinkamai 300 ir 700 kilometrų atstumu.

Ukrainos gynybos ministerija mano, kad iš 900 operatyvinių-taktinių raketų „Iskander“ dabar Rusija turi 124. Atsižvelgiant į tai, atrodo logiška, kad Rusija bandys papildyti atsargas Irano, kuris atvirai tampa sąjungininku kare, sąskaita.

Irano raketų specifikacijos

„Fateh-110“ yra „žemė-žemė“ raketa, kurią gamina Irano aviacijos ir kosmoso pramonės organizacija. Pirmosios kartos „Fateh-110“ skrydžio bandymai buvo atlikti 2002 m. rugsėjį, po to, kai buvo pradėta masinė gamyba.

 

Pradinis raketos skrydžio nuotolis buvo 200 km, o 2004 m. rugsėjį 2-osios kartos „Fateh-110“ nuotolis padidintas iki 250 km. 3-iosios kartos raketos buvo pristatytos 2010 m. padidinus skrydžio atstumą iki 300 km, o 4-osios kartos (2012 m.) raketos tapo tikslesnės.

 

„Zolfaghar“ yra Irano taktinė balistinė raketa iš „Fateh-110“ šeimos. Skirtingai nuo kitų „Fateh-110“ raketų, kurios dažnai apibūdinamos kaip kvazibalistinės raketos, „Zolfaghar“ skrieja balistine trajektorija.

Deklaruojamas raketos nuotolis yra 700 km. Toks diapazonas tikriausiai buvo pasiektas pakeitus „Fateh-110“ metalinį korpusą kompozitiniu, kuris gerokai sumažino svorį. Manoma, kad „Zolfaghar“ naudoja palydovinę navigaciją, kuri leido padidinti raketų tikslumą.

 

 

Iranas turi vieną didžiausių ir pačių įvairiausių trumpojo ir vidutinio nuotolio raketų arsenalų Artimuosiuose Rytuose.

„Naujausios „Fateh-110“ ir „Zolfaghar“ versijos laikomos ir galingomis, ir gana tiksliomis gana nedideliais atstumais. Kai kuriuose modeliuose yra įrengtos elektrooptinės nukreipimo sistemos, leidžiančios raketų operatoriams nukreipti juos galutinio artėjimo prie taikinio metu“, – rašo „The Washington Post“.

Anksčiau Iranas jau buvo perdavęs tokias raketas į karo zonas, ypač hučių kovotojams Jemene. Hučių pajėgos panaudojo Irano raketas, kad atakuotų naftos perdirbimo gamyklas ir kitus civilius taikinius kaimyninėse Persijos įlankos šalyse.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(42)
(-35)

Komentarai (1)