[Žinios trumpai] Vyksta kažkas keisto ir pavojingo: Rusija Ukrainoje stato slaptą objektą  ()

Ukrainos Valstybinė branduolinio reguliavimo inspekcija šią savaitę pranešė, kad Rusijos pajėgos prie didžiausios Europoje atominės elektrinės stato „nežinomą statinį“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Inspekcija, kuri yra centrinės vyriausybės vykdomoji institucija, atsakinga už valstybės politikos formavimą ir įgyvendinimą branduolinės saugos srityje, teigė pastebėjusi „Ukrainos teisės aktų reikalavimų, normų, taisyklių ir branduolinės ir radiacinės saugos standartų pažeidimą“, praneša  Newsweek.com.

Savavališkos statybos vykdomos viename iš septynių Zaporižės atominės elektrinės branduolinių objektų, nurodė Valstybinė branduolinio reguliavimo inspekcija ir pridūrė, kad vykdyti statybos, montavimo ir paleidimo darbus, susijusius su rekonstrukcija ir modernizavimu, ten draudžiama. Be to, okupacinės Rusijos pajėgos neleidžia elektrinės personalui patekti į statybų vietą - kažkas slepiama.

Tai jau ne pirmas kartas, kai pasigirsta žinios apie slaptus statybos darbus. Ukrainos branduolinės energetikos operatorė „Energoatom“ praėjusią savaitę išplatintame pranešime nurodė, kad Rusijos pajėgos atominėje elektrinėje vykdė neleistinus statybos darbus. Teigiama, kad teritoriją okupuojančios Rusijos pajėgos blokuoja Ukrainos personalo prieigą prie teritorijos.

„Energoatom“ pranešime sakoma, kad „daroma prielaida“, kad teritoriją kontroliuojantys Rusijos pareigūnai „rengia teroro aktą, naudodami branduolines medžiagas ir radioaktyviąsias atliekas“, saugomas elektrinėje. Remiantis „Energoatom“ pranešimu, elektrinės sauso panaudoto kuro saugykloje buvo 173 konteineriai su panaudotu branduoliniu kuru. „Šių konteinerių sunaikinimas sukeltų radiacinę avariją ir kelių šimtų aplinkinių kvadratinių kilometrų užteršimą“, – teigia „Energoatom“.

 

Zaporižės atominę elektrinę Rusijos pajėgos užgrobė kovo 4 d. ir nuo tada naudoja objektą karinei įrangai ir amunicijai laikyti, praneša Ukrainos pareigūnai. „Energoatom“ trečiadienį pranešė, kad, remiantis preliminariais duomenimis, lapkričio 1 d. elektrinėje sunaikinto ar sugadinto turto vertė yra maždaug 763 800 JAV dolerių. „Galutinė Rusijos Zaporižės AE padarytų nuostolių ir žalos suma bus nustatyta po to, kai objektas bus deokupuotas ir bus atlikta visapusiška viso turto apžiūra ir inventorizacija“, – rašoma pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(7)
(19)
(-12)

Komentarai ()