Gali įvykti Lietuvos teritorijos apšaudymas: generolas J. V. Žukas skelbia, koks pavojaus lygis Lietuvai  ()

Buvęs Lietuvos kariuomenės vadas Jonas Vytautas Žukas sako, kad Rusijos raketų ar jų nuolaužų nukritimas Lenkijoje nebuvo visiškai netikėtas veiksmas, įvertinus rusų naudojamą netikslią ginkluotę. Jo teigimu, NATO kolektyvinės gynybos imtųsi tuo atveju, jei būtų nustatyta, kad Rusija sąmoningai atakavo Lenkiją. Kol kas tokia tikimybė nėra labai didelė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Laiko klausimas

Atsargos generolas leitenantas sako, kad tik laiko klausimas buvo, kada Rusijos raketos pataikys į Lenkiją.

„Kol buvo karo pradžioje naudojamos raketos „Iskander“, tai ta tikimybė buvo mažesnė, kadangi jos yra tikslaus pataikymo, bet jos pradėjo eiti į pabaigą, tai pradėtos naudoti tos raketos, kurios gamintos sovietmečiu. Jų tikslumas yra labai abejotinas“, – 15min teigė J.V. Žukas.

„Kad pataikys į Lenkiją anksčiau ar vėliau, buvo visiškai aišku, kai jos buvo pradėtos naudoti (...) Manęs nestebina, nes buvo puolamas Lvivas“, – pridūrė jis.

Kokia gali būti NATO reakcija?

Pasak buvusio kariuomenės vado, jeigu rusų raketos iš tikrųjų pataikė į Lenkiją, pirmiausia svarbu išsiaiškinti, ar to buvo siekiama tikslingai.

Tačiau tuo karo ekspertas abejoja.

„Aš abejoju, nes pagal dabartinę informaciją, tai ten buvo pataikyta į kažkokius grūdų sandėlius, kažkokį traktorių“, – svarstė J.V.Žukas.

Jo teigimu, kol kas tikėtina, kad 5-asis NATO straipsnis nebus aktyvuojamas.

„Manau, kad viskas baigsis kažkokiais pareiškimais, gal diplomatinių santykių nutraukimu – nežinau. Bet asmeniškai abejoju, ar galėtų prasidėti kalba apie 5-ojo straipsnio aktyvavimą. Nemanau, kad tikslingai buvo puolama Lenkija“, – teigė buvęs kariuomenės vadas.

 

Jis pabrėžė, kad dar būtina palaukti tikslios informacijos iš Lenkijos pusės, tačiau kaip ir L.Kojala teigė, kad greičiausiai bus aktyvuotas 4-aisis straipsnis, numatantis konsultacijas.

„Šalys tarpusavyje konsultuosis, jeigu bet kurios iš jų nuomone, kiltų grėsmė bet kurios šalies teritoriniam vientisumui, politinei nepriklausomybei ar saugumui“, – rašoma 4-ajame NATO sutarties straipsnyje.

Nerimas Lietuvoje

 

Jeigu pasitvirtintų versija, kad būtent rusų raketos nukrito Lenkijoje, ar dėl to reikėtų nerimauti Lietuvai?

Pasak J.V.Žuko, pagrindo tokiam nerimui yra.

„Žiūrėkime, kas darosi Baltarusijoje, kur irgi yra suaktyvėjimas, telkiama Rusijos kariuomenė, vyksta dalinė mobilizacija, siuntinėjami šaukimai – kol kas tik duomenų patikrinimui, bet kuo visa tai gali baigtis – sunku pasakyti“, – svarstė buvęs kariuomenės vadas.

„Visokie desperatiški žingsniai kaip Lietuvos teritorijos apšaudymas – negalima to visiškai eliminuoti“, – pridūrė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Ramūnas Jakubauskas
(12)
(10)
(2)

Komentarai ()