[Žinios trumpai] Vengrija „atėjo į protą“? Apie tokį sprendimą dėl Ukrainos iki šiol buvo galima tik pasvajoti  ()

Pasak žurnalistų, V. Orbano vyriausybė pareiškė, kad paramą Ukrainai skirs iš savo, o ne iš ES bendrųjų lėšų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vengrijos vadovybė sutiko skirti 187 mln. eurų paramą Ukrainai, kuri yra Europos Sąjungos paramos paketo dalis. Apie tai pranešė „Sky News“.

Ministro Pirmininko Viktoro Orbano vyriausybės atstovai teigė ketinantys prisidėti. Tačiau jie mieliau skiria Ukrainai savo lėšas, nei naudoja bendrąsias lėšas, iš kurių ES remia nuo COVID-19 pandemijos nukentėjusių šalių ekonomiką.

Šią savaitę V. Orbanas turėjo atsiprašyti už nuotrauką su šaliku, kuriame pavaizduota „Didžioji Vengrija“, apimanti dalį dabartinės Ukrainos ir kaimyninių šalių teritorijos.

Kyjivo atstovai dėl šio incidento net išsikvietė Vengrijos ambasadorių.

Vengrija Ukrainą remia ne taip entuziastingai kaip kitos Vakarų sąjungininkės. V. Orbanas ne kartą bandė atsiriboti nuo Kremliaus režimo sukelto karo Ukrainoje. Kai kurios kitos ES šalys tokią poziciją suprato kaip išdavystę.

Vengrija neleidžia per savo teritoriją gabenti ginklų Ukrainai ir taip pat blokuoja sankcijų Rusijos energetikos sektoriui išplėtimą.

Šalių santykiai paaštrėjo po to, kai Kyjivas 2017 m. priėmė įstatymą, ribojantį mažumų kalbų vartojimą valstybinėse mokyklose. Budapeštas mano, kad toks požiūris pažeidžia etninių vengrų, kurių didelė diaspora gyvena Užkarpatėje, teises.

 

V. Orbanas kartą paaiškino, kodėl jis norėjo Užkarpatę prijungti prie Vengrijos. Ministras Pirmininkas teigė nemanantis, kad tai yra kažkas blogo. Jis sakė, kad šis klausimas yra už politikos ribų.

Anksčiau buvo pranešta, kad V. Orbanas kėsinosi į Ukrainos ir Rumunijos teritorijas. Vadinamajai Didžiajai Vengrijai istoriškai priklausė Serbijos, Kroatijos, Austrijos ir Slovakijos dalys, taip pat Ukrainos Užkarpatė ir Rumunijos Transilvanija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(18)
(5)
(13)

Komentarai ()