Karybos ekspertas: jei Rusija prisižais, Izraelio pyktis gali pakeisti situaciją iš esmės  ()

Ypač modernią ginkluotę turintis Izraelis kol kas laikosi itin atsargios pozicijos karo Ukrainoje atžvilgiu. Tačiau situacija gali iš esmės pasikeisti, jeigu Izraelio sunaikinimo siekiantis Iranas pradės tiekti Rusijai ne tik dronus, bet ir raketas. Tuomet Ukrainos kariuomenė gali tikėtis rimtos žydų valstybės pagalbos, teigia Prahoje dirbantis karo analitikas bei ekspertas Jurijus Fiodorovas. Jis pastebi, kad Vengrijai toliau konfliktuojant su kitomis Europos Sąjungos šalimis, koziriu konfrontacijoje taps Iranas, su kuriuo Vengrija jau susitarė dėl ekonominio bendradarbiavimo.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-11-25 Karybos ekspertas: jei Rusija prisižais, Izraelio pyktis gali pakeisti situaciją iš esmės  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija išnaudojo beveik visas balistines raketas

Rusijoje beveik nebeliko balistinių raketų, kurias itin sunku numušti, todėl pagalbos ieškoma Irane, – Ukrainos naujienų kanalo „Fabrika novin“ eteryje konstatavo karybos ekspertas J. Fiodorovas.

Vienintelių balistinių raketų „Iskander“, kurios buvo naudojamos Ukrainos kare, Rusijoje liko tik 119 iš turėtų 900 vienetų, remdamasis Ukrainos gynybos ministerijos pateikta informacija konstatuoja analitikas. Jis tuo pačiu pastebi, kad skirtingai nuo sparnuotųjų raketų, balistines raketas itin sunku, beveik neįmanoma naikinti ore, todėl jos turi itin didelę svarbą karo veiksmuose.

Ieškodama būdų, kaip papildyti savo arsenalą balistinėmis raketomis Rusija pagalbos kreipėsi į Iraną, tad būtent šis bendradarbiavimas turėtų kelti itin didelį susirūpinimą Izraeliui. Ajatolų valdomas Iranas viešai deklaruoja siekius sunaikinti Jungtines Amerikos valstijas (JAV) bei Izraelį, tik šių šalių slaptųjų tarnybų dėka iki šiol nėra sukūręs savo branduolinio ginklo.

Laukiama Izraelio atsako: smūgiai Iranui ir pagalba Ukrainai

„O ką mainais už raketas Iranui gali duoti Rusija? Pinigus, galbūt ir taip. Tačiau Izraelis laikosi pozicijos, jog mainais už raketas ir dronus Rusija tiekia Iranui technologijas, kurių trūksta pabaigti branduolinio ginklo kūrimo programą. Tai Izraeliui kelia egzistencinę grėsmę, todėl ji bus eliminuojam aviacijos smūgiais Irano branduoliniam kompleksui. Apie tai Izraelis skelbia viešai, tik klausimas – kada ir kaip tai įvyks“, – teigė karybos ekspertas J. Fiodorovas.

Jis prognozuoja, kad Iranui sudarius susitarimą su Rusija dėl raketų tiekimo, Izraelis gali savo balistines raketas perduoti Ukrainos kariuomenei.

 

„Šios raketos galėtų ypač pasitarnauti Ukrainos kariuomenei naikinant Rusijos sparnuotųjų raketų paleidimo įrenginius, kurie naudojami apšaudanti ir naikinant gyvybiškai svarbią Ukrainos infrastruktūrą.

Tokie įrenginiai yra dislokuoti ir Kryme, todėl Izraelio sistemos, kai tik būtų gautos, juos galėtų nesunkiai pasiekti ir sunaikinti“, – konstatavo karybos ekspertas J. Fiodorovas.

Nors Izraelis laikosi politikos nesidalinti savo naujausiomis karinėmis technologijomis, užsimenama apie operatyvinę – taktinę raketų sistemą LORA. Šios raketos gali skrieti iki 400 kilometrų ir pataikyti net ir į judančius taikinius.

Vengrija ims šantažuoti Europos Sąjungos nares, tam panaudos Iraną

Panašu, jog Iranas savo geopolitinį vaidmenį įtvirtina ne tik tiekdamas ginkluotę Rusijai, bet ir susiradęs partnerį tarp NATO ir Europos Sąjungos narių.

 

O juo tapo Vengrija, su Iranu sudariusi ekonominio bendradarbiavimo susitarimą, esą taip siekdama normalizuoti tarpvalstybinius santykius Artimuosiuose Rytuose.

„Tai galima paaiškinti Vengrijos siekiu vaidinti svaresnį vaidmenį Europos politikoje, pabandyti tapti tam tikro lygio žaidėja ir Artimuosiuose Rytuose.

Labai gaila, kad tai daroma iš tų pozicijų, kurios yra visiškai nepriimtinos Ukrainai ir Europos šalių bendrijai“, – kalbėjo karybos ekspertas.

Jis prognozavo, kad Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas tokiu būdu bandys šantažuoti kitas Europos Sąjungos šalis, manipuliuos santykių su Iranu koziriu, nepaisant bendros Europos šalių pozicijos, grasins su šia valstybe užmegzti ypač glaudžius santykius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(17)
(3)
(14)

Komentarai ()