[Žinios trumpai] JAV admirolas: NATO persvarsto naikintuvų F-16 perdavimo Ukrainai idėją  ()

NATO lyderiai vėl svarsto idėją, kurios buvo atsisakyta pirmosiomis Rusijos karo prieš Ukrainą dienomis – aprūpinti Ukrainą naikintuvais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jamesas Stavridisas, į atsargą išėjęs JAV karinio jūrų laivyno admirolas ir buvęs NATO sąjunginių pajėgų vadas, „Bloomberg“ rašo, kad Ukraina galėtų būti aprūpinta sovietiniais „MiG-29“ arba amerikietiškais F-16.

Stavridisas teigia, kad prasidėjus žiemai iš tikrųjų kyla du atskiri konfliktai: vienas ant žemės, kitas – ore.

„Ore rusai turi pranašumą. Visų pirma, jie turi daug didesnes oro pajėgas, sukaupusias didelę kovinę patirtį Sirijoje. Rusijos oro pajėgos reguliariai paversdavo Sirijos miestus dulkėmis“, – pastebi karininkas.

Jis įsitikinęs, kad Vakarai turėtų suteikti daugiau pagalbos Ukrainos karo aviacijai. „Papildomų įrankių suteikimas ukrainiečiams uždaryti savo dangų gali būti raktas į tai, kad rusai galiausiai pradės derybas. Galbūt jau pavasarį, atsižvelgdami į Zelenskio ir jo kariuomenės sėkmę“, – rašo Stavridisas.

 

Stavridisas prognozuoja, kad Ukraina gaus daugiau aukštųjų technologijų „oras-žemė“ sistemų ir galbūt taktinių naikintuvų.

Įdomu, kad minimi F-16 naikintuvai. Tikėtina, kad dėl to, kad jų yra išties daug ir kai kur jie keičiami naujesniais F-35. Tačiau Ukrainos karo ekspertas, atsargos pulkininkas Olegas Ždanovas mano, kad Ukraina jau visai greitai gali gauti F-15 naikintuvus.

(32)
(1)
(31)

Komentarai ()