[Žinios trumpai] Rusijoje nesilaikoma Putino nurodymų: „Financial Times“ skelbia, kas vyksta  ()

Putinas juokėsi iš Vakarų sankcijų ir naujų kainų lubų rusiškai naftai, bet kartu teigė, kad nesilankstys naujoms taisyklėms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bet Rusijos naftos kompanijos, matyt, neklauso Rusijos prezidento Vladimiro Putino reikalavimo ir pardavė kelis naftos tanklaivius pagal Vakarų nustatytas „kainų lubas“, praneša „Financial Times“.

Mažiausiai septyni tanklaiviai, gabenantys rusišką naftą, išplaukę iš Rusijos uostų po gruodžio 5 d. ir keliauja į Indiją, bet turi Vakarų draudimo apsaugą. Tai rodo, kad tiekimas vyksta laikantis Vakarų sankcijų ir nafta tuose tanklaiviuose buvo parduota už kainą, kuri yra mažesnė nei 60 USD už barelį. Taigi Rusijos įmonės neįvykdė Vladimiro Putino reikalavimo, kuris teigė, kad Rusija netieks naftos „pagal Vakarų taisykles“. 

Tanklaivį „Ruby Phoenix“ išsinuomojusi Singapūro bendrovė „Essential“ „Financial Times“ tiesiogiai patvirtino, kad turi visus reikiamus dokumentus gabenti rusišką naftą pagal Vakarų sankcijas: „Turime reikiamus partnerių patvirtinimus, kad aptariamas krovinys atitinka kainos apribojimus“.

Šiuo metu Vakarų pareigūnai yra patenkinti, kad viskas vyksta pagal planą – Rusija priversta parduoti naftą mažesnėmis kainomis. Vienas iš „Financial Times“ šaltinių teigia, kad Vakarų sankcijoms paklususių tanklaivių iš tiesų yra daugiau.

 

Rusijos valdžia patikino, kad nepasiduos Vakarų sankcijoms ir atsisakys tiekti naftą šalims, kurios prisijungs prie naftos kainų lubų mechanizmo. Bet Putinas pripažino, kad rusiška nafta ir taip parduodama pigiau nei 60 USD už barelį. Kai kuriuose uostuose už barelį naftos mokama 42–45 USD ir net vidutinė naftos eksporto kaina gruodžio viduryje pasiekė 57,49 USD už barelį.

Siekdama apeiti apribojimus, Rusija stengėsi supirkti kuo daugiau tanklaivių, tačiau, pasak rinkos dalyvių, apie 100 tanklaivių „šešėlinio laivyno“ vis tiek nepakaks esamoms eksporto apimtims išlaikyti.

(1)
(0)
(1)

Komentarai ()