JAV skelbia kas „Wagner“ grupei tiekia ginklus, tarp jų ir raketas – planuoja kažką didelio?  ()

Šiaurės Korėja pristatė ginklus Rusijos samdinių grupuotei „Wagner“, ketvirtadienį (gruodžio 22 d.) pranešė Baltieji rūmai, pavadindami „Wagner“ kitų Maskvos ministerijų „varžovu“ dėl valdžios Kremliuje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo atstovas Johnas Kirby pareiškė, kad JAV taikys papildomas sankcijas „Wagner“ grupei po to, kai Šiaurės Korėja praėjusį mėnesį jai pardavė raketas, pažeidžiant JT Saugumo Tarybos rezoliucijas.

„Wagner“ visame pasaulyje ieško ginklų tiekėjų, kurie paremtų jo karines operacijas Ukrainoje“, – žurnalistams sakė Kirby.

„Galime patvirtinti, kad Šiaurės Korėja baigė pradinį ginklų pristatymą „Wagner“, kuri sumokėjo už tą įrangą“, – pridūrė jis.

Kirby sakė, kad „Wagner“ grupuotė, kuri yra nepriklausoma nuo Rusijos gynybos sistemos ir vadovauja kruvinajai Rytų Ukrainos miesto Bachmuto apgulčiai, savo operacijoms Ukrainoje kas mėnesį išleidžia daugiau nei 100 mln. USD.

„Wagner“ iškyla kaip konkuruojantis Rusijos kariuomenės ir kitų Rusijos ministerijų jėgos centras“, – sakė R. Kirby.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Jamesas Cleverly pareiškime teigė, kad JK sutinka su amerikiečių vertinimu, kad Šiaurės Korėja tiekė Rusijai ginklus „Wagner“  grupei, pažeisdama JT rezoliucijas.

„Faktas, kad prezidentas Putinas kreipiasi į Šiaurės Korėją pagalbos, yra Rusijos nevilties ir izoliacijos ženklas“, – sakė Cleverly.

„Dirbsime su savo partneriais siekdami užtikrinti, kad Šiaurės Korėja sumokėtų didelę kainą už paramą Rusijos neteisėtam karui Ukrainoje“.

Kirby apskaičiavo, kad dabar „Wagner“ pajėgose yra apie 50 000 smogikų, įskaitant 10 000 kvalifikuotų „rangovų“ ir 40 000 nuteistųjų.

 

Bachmute ir kitose stiprių kautynių vietose Ukrainos pajėgos teigia, kad gana neapmokyti nuteistieji buvo mesti į frontą, kur daugelis žuvo arba buvo sužeisti.

Remiantis JAV informacija, Kirby sakė, kad pastarosiomis savaitėmis per kautynes žuvo 1000 „Wagner“ kovotojų, iš kurių 90 % buvo nuteistieji.

„Atrodo, kad „Wagner“ įkūrėjas Prigožinas nori tiesiog mesti rusų kūnus į mėsmalę Bachmute“, – sakė jis.

Kirby sakė, kad Prigožiną labiau domina „prekyba įtaka Kremliuje“, o ne savo karių apsauga.

„Jam viskas priklauso nuo to, kaip gerai jis atrodo Putinui ir kaip gerai jį vertina Kremliuje“, – sakė Kirby.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(13)
(-7)

Komentarai ()