Laukia dideli nemalonumai – Kazachstanas Rusijai grąžina pabėgusį buvusį prezidento sargybinį  ()

Kazachstanas deportavo Rusijos pilietį, kuris šį rudenį pabėgo nuo Rusijos mobilizacijos, penktadienį pranešė žiniasklaida.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-12-30 Laukia dideli nemalonumai – Kazachstanas Rusijai grąžina pabėgusį buvusį prezidento sargybinį  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Buvusio prezidento sargybinio Michailo Žilino šeima sakė, kad Rusijoje jo laukia kankinimai dėl pabėgimo nuo prezidento Vladimiro Putino paskelbto karinio projekto. Rusijos valdžia pareikalavo išduoti 36 metų Žiliną dėl kaltinimų dezertyravimu, už kuriuos gresia didžiausia 15 metų laisvės atėmimo bausmė.

„[Kazachstano] migracijos policija perdavė [Žiliną] pasieniečiams, o pasieniečiai pasakė, kad perdavė jį Rusijai“, – „Novaya Gazeta Europe“ sakė Žilino žmona Jekaterina Žilina.

Po to, kai trečiadienį Kazachstano apeliacinis teismas patvirtino Žilino deportaciją, Jekaterina sakė, kad sprendimas buvo skubotas ir pažeidžia Kazachstano pabėgėlių įstatymą.

Žilinas rugsėjo 26 d. paprašė politinio prieglobsčio Kazachstane po to, kai jį sulaikė pasieniečiai dėl nelegalaus patekimo į Kazachstaną. Žilinui, kaip federaliniam darbuotojui, turinčiam prieigą prie valstybės paslapčių, taip pat nebuvo leista išvykti iš Rusijos.

Lapkričio pabaigoje Kazachstano valdžia atmetė Žilino prieglobsčio prašymą. Žmogaus teisių aktyvistai teigia, kad Kazachstano įstatymas dėl pabėgėlių suteikia jam teisę likti šalyje, kol jo advokatai apskųs šį sprendimą.

 

„Jis negali būti deportuotas, kol nebus išaiškintas jo pabėgėlio statusas“, – JAV naujienų organizacijos RFE/RL regioniniam padaliniui sakė žymus Kazachstano aktyvistas Jevgenijus Žovtis. „[Kazachstano valdžia] veiksmingai pažeidžia pabėgėlių konvenciją“, - sakė Žovtis.

„Žinoma, bus skandalas. Aišku, su kuo jis susidurs Rusijoje“, – pridūrė jis. „Tačiau, matyt, [Kazachstano valdžia] mano, kad konfliktas su Rusija yra daug rimtesnis“.

 

Vasarį prasidėjus karui, Žilinas paprašė leidimo atsistatydinti iš Federalinės gvardijos tarnybos (FSO), kur dirbo pamainos viršininku padalinyje Sibire, prižiūrinčiame Putino ryšius su Rusijos regionais. FSO jo prašymą atmetė.

Kazachstanas įsipareigojo neišduoti nuo savo šalies mobilizacijos pabėgusių rusų, nebent jie būtų tiriami baudžiamojoje byloje.

Kazachstano valdžia teigia, kad sulaukė daugiau nei 400 000 Rusijos piliečių po to, kai rugsėjį Putinas paskelbė apie „dalinę“ rezervų mobilizaciją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(12)
(-6)

Komentarai ()