Armėnija liko kvailio vietoje: iš Rusijos pirkti Su-30SM beverčiai mūšio lauke  ()

Armėnija turi nuspręsti, ar ji turėtų modernizuoti savo nedidelį rusiškų Su-30SM oro laivyną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Armėnija turi keturis Su-30SM lėktuvų vienetus, nupirktus iš Rusijos Federacijos, ir nori kreiptis į Indiją, kad ši šalis parūpintų ginklus šiems naikintuvams, rašoma „Forbes“. Ir nors toks susitarimas dar nepatvirtintas „ant popieriaus“, Indija gali būti tikrai įdomus variantas stiprinant armėnų lėktuvus.

Visų pirma, leidinys pažymi tai, kad, viena vertus, pastaruoju metu Indijos ir Armėnijos santykiai suintensyvėjo, ypač sudarant sutartį dėl priešlėktuvinės priešraketinės gynybos sistemos „Pinaka“: Armėnija tapo pirmuoju užsienio pirkėju ir 2022 m. užsisakė keturias baterijas, kurių vertė apie 250 milijonų dolerių.

 

O iš kitos pusės, ar armėnams verta  į šiuos lėktuvus „įlieti“ bent šiek tiek papildomų investicijų?

Ir pirmiausia verta paminėti armėnų Su-30SM „kovinius nuotykius“, tiksliau, jų nebuvimą. Taigi, Armėnijai gavus pirmuosius keturis Rusijos lėktuvus, premjero Pašiniano valdžia negailėjo teigiamų atsiliepimų apie perėjimą prie „modernių“ naikintuvų. Tačiau per karą su Azerbaidžanu Kalnų Karabache 2020 metais šie lėktuvai tiesiogine to žodžio prasme „stovėjo ant žemės“, nes neturėjo tokios svarbios ginkluotės kaip oras-paviršis valdomos amunicijos.

 

Ir dabar, tiesą sakant, Armėnija turėtų gerai pagalvoti šiuo klausimu. Kol kas neaišku, ar Jerevanas sutiks pirkti dar 8 naikintuvus iš Rusijos Federacijos, o kalbant apie Indiją, galimas toks variantas: Indijos inžinieriai modifikuos orlaivį taip, kad jis galėtų gabenti „Astra“ raketas oras-oras ir net viršgarsinės Indijos sparnuotąsias raketas „BrahMos“. Kaip pažymi „Forbes“, tai galėtų pateisinti rusiškų lėktuvų pirkimą ir suteikti daugiau galimybių ateityje galimiems konfliktams.

 

Tuo pačiu, kalbant apie armėnišką Su-30SM, negalime nepaminėti šių dalykų – dar 2022-ųjų kovą buvo pranešta, kad Armėnija šiuos naikintuvus kartu su pilotais neva „atidavė“ Rusijos Federacijai, kad šie galėtų dalyvauti kare Ukrainoje. Tačiau vėliau Jerevanas tiesiogiai leido NATO kariškiams patikrinti, ar visi jo Su-30SM yra vietoje ir niekur „neskrido“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(38)
(0)
(38)

Komentarai ()