„Bloomberg“ skelbia absoliutų Putino pralaimėjimą: „per 50 savaičių prarado viską, ką sunkiai kūrė 50 metų“  ()

Rusija per akimirką prarado savo monopolį Europos energetikos rinkoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Didysis geopolitikas“ Vladimiras Putinas sugriovė Rusijos monopolį Europos energetikos rinkoje. Tai, kam Maskva skyrė pusę amžiaus ir šimtus milijardų dolerių, buvo paleista vėjais dėl žiaurios Rusijos diktatoriaus politikos, teigiama Juliano Lee straipsnyje „Bloomberg“.

„Rusija praleido beveik 50 metų kurdama savo energijos rinką Europoje. Putinas ją sunaikino per mažiau nei 50 savaičių“, – rašoma straipsnyje. Autorius pažymi, kad Maskva artimiausiu metu neras kuo pakeisti Europos rinkos. Naujų logistikos maršrutų į Aziją sukūrimas pareikalaus milžiniškų finansinių ir laiko sąnaudų, kurių Putinas neturi.

„Kai vasario 24 d. Rusijos kariai įsiveržė į Ukrainą, rusiškos energijos vartotojus Europoje ištiko šokas – rinka, kuri per dieną sugeria beveik 2,5 mln. barelių naftos, dar 1 mln. barelių naftos produktų ir 155 milijardus kubinių metrų dujų per metus, praktiškai išnyko. Žalios naftos srautai iš Rusijos į Europos šalis ėmė mažėti netrukus po to, kai Putino kariai kirto Ukrainos sieną... Taip pat Rusija prarado Europos gamtinių dujų rinką. Didžiulis dujų rezervuarų ir vamzdynų tinklas, kurį Rusija nutiesė už šimtus milijardų dolerių buvo paleistas vėjais“, – rašo „Bloomberg“.

 

Rusija galėtų išlaikyti savo buvimo Europos energijos rinkoje likučius, jei baigtų karą. Tačiau tikimybė, kad ES vėl leis Maskvai tapti monopolija šioje srityje, yra nulinė. Dabar Rusija bando įeiti į Azijos energetikos rinką, kuri ir taip yra stipriai persotinta. Rusijos nafta ir dujos ten perkamos tik su labai didelėmis nuolaidomis ir tik ribotais kiekiais. Be to, Maskva neturi galingos logistikos infrastruktūros šia kryptimi. Azijos energetikos rinkos perėmimo idėja žlugo.

„Pastaruosius 55 metus Rusija pirkėjų savo dujoms ieškojo daugiausia Vakaruose. Didžiuliai, tūkstančių kilometrų vamzdynai jungė dujų telkinius iš pradžių Sibire, o vėliau Jamalo pusiasalyje su pirkėjais Europoje. Praėjusį dešimtmetį Rusija pradėjo ieškoti naujų rinkų savo dujoms rytuose, o dujotiekis „Sibiro jėga“ dabar tiekia mėlynąjį kurą į Kiniją... Valstybinė Rusijos dujų milžinė „Gazprom“ oficialiai apskaičiavo, kad „Sibiro jėga“ ir jos infrastruktūra kainuoja 55 mlrd. dolerių. Nepriklausomu vertinimu šis skaičius beveik padvigubėjo, ir ši didžiulės investicijos niekada neatsipirks. Pekinas pasiruošęs pirkti tik ribotą kiekį rusiškų dujų, kad nekartotų Europos šalių, kurios tapo pernelyg priklausomos nuo Maskvos, klaidų“, – rašo „Bloomberg“.

(179)
(0)
(179)

Komentarai ()