Žvėriška rusų taktika: Kremlius paleido 1000 „Scud“ raketų į Afganistaną ir 250 raketų į Čečėniją – kodėl tai nepadėjo?  ()

Kai tik kalba pasisuka apie užsitęsusį karą, rusai iš karto pradeda beatodairiškai naudoti raketinius ginklus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2023 m. sausio 26 d. atakuodami Ukrainos infrastruktūrą rusai panaudojo net dvi hipergarsines „Kinžal“ raketas, atakuodami vieną iš objektų Zaporožėje ir į vieną iš energetinių objektų Kijeve. Be to, orkai dar kartą panaudojo Kh-55SM su branduolinės galvutės treniruokliu – viena iš galimų versijų yra būtent atitraukti Ukrainos oro gynybos pajėgas.

Pats faktas, kad hipergarsinė raketa naudojama prieš energetikos infrastruktūros objektą kaip neįtvirtintą taikinį, ir raketa iš „branduolinio arsenalo“ oro gynybai suklaidinti, atrodo ekstremalu. Tačiau niuansas yra tas, kad anaiptol ne pirmas kartas per pastaruosius 40 metų, kai karui įžengus į užsitęsusią fazę, Kremlius panaudoja „perteklinį“ raketinį ginklą.

Atviruose šaltiniuose galima rasti informacijos, kad Afganistano karo metu (1979-1989) sovietai iš R-17 „Elbrus“ operatyvinio-taktinio komplekso paleido beveik 1000 raketų 8K14 geriau žinomas kaip „Scud“. Ir kad apie 250 tokių raketų rusai paleido karo prieš Čečėniją metu 1999-2001 metais.

„Elbruso“ kompleksas sovietų armijoje pirmiausia buvo skirtas branduoliniams ar kitiems masinio naikinimo ginklams panaudoti „didžiojo karo“ atveju. Tačiau jis turėjo deklaruotą tikėtino nukrypimo nuo tikslo rodiklį apie 500 metrų.

Standartinis 8K14 raketos tarnavimo laikas galėjo siekti iki 25 metų, o devintojo dešimtmečio pradžioje sovietų kariuomenė buvo sukaupusi pakankamai „Scud“ atsargų, kurias reikėjo sunaikinti. Taigi Kremlius nusprendė panaudoti jas karui Afganistane. Reikšminga tai, kad sovietų karinis-pramoninis kompleksas turėjo padidinti tokių raketų įprastų kovinių galvučių gamybą. Tačiau tuo pat metu orkai rado improvizuotą būdą padidinti savo „Skudų“ naikinamąją galią – šaudyti iš minimalaus nuotolio, kad kuro ir oksidatoriaus likučiai taip pat naikintų priešo įtvirtinimus.

 

Taip, gali pasirodyti paradoksalu, tačiau rusai, pasitelkę oro žvalgybą, Afganistane rado tiek „įtvirtintų teritorijų“ ir „priešo bazių“, kad OTRK „Elbrus“ joms sunaikinti prireikė net 1000 raketų.

Dėl panašių priežasčių Kremlius nusprendė panaudoti raketas „Scud“ karui su Čečėnija 1999–2001 metais. Pavyzdžiui, tuo metu Rusijos kariuomenės sandėliuose dar buvo saugoma daug 8K14 raketų su seniai pasibaigusiomis galiojimo datomis. Rusai nusprendė šias raketas „išmesti“ apšaudydami „priešo taikinius“. O tam, kad tokiu būdu „atsikratytų“ 250 „Scudų“, rusams prireikė 18 mėnesių laikotarpio, nuo 1999 m. spalio iki 2001 m. balandžio mėn., kai vidutinis šaudymas buvo 14 balistinių raketų per mėnesį.

 

Toks platus OTRK „Elbrus“ panaudojimas abiejuose karuose neatnešė Kremliui norimo proveržio. Bet atrodo, kad rašistai dėl to per daug nesijaudino.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(8)
(0)

Komentarai ()