Kodėl Afganistano karo metu sovietų kariai vandenyje virdavo savo amuniciją?  (5)

Nebent priklausėte elitinei valdančiajai klasei (ironiška), gyvenimas Sovietų Sąjungoje buvo nykus ir sunkus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jis būdavo dar sunkesnis piliečiams, tarnaujantiems sovietų kariuomenėje. Nors amerikiečių karių dislokavimas Afganistane XXI amžiuje nebuvo pasivaikščiojimas parke, sovietų ir Afganistano karo metu dislokavimas buvo neabejotinai blogesnis. Vienas iš pagrindinių sovietų kariuomenės skundų buvo jų racionas. Dėl to jie virė šovinius, bet jų nevalgė (racionas nebuvo toks blogas).

Nenorėdami valgyti konservuotų, dehidratuotų ir kondensuotų lauko racionų, sovietų kariai Afganistane rado alternatyvų pragyvenimo šaltinį. Vietiniai afganai buvo pasirengę parduoti jiems maistą turguose. Šiose rinkose taip pat buvo drabužių ir kitų reikmenų, kuriuos afganams parduodavo korumpuoti sovietų karininkai, norintys užsidirbti pinigų. Nors sovietų kariai neturėjo daug savo pinigų apsipirkti turguose, buvo vienas dalykas, kurio jie turėjo daug: šoviniai.

Afganistano pirkliai buvo daugiau nei pasirengę keistis sovietų kulkomis. Kariams buvo pakankamai lengva rekvizuoti daugiau amunicijos iš tiekimo karo zonoje. Tačiau su tam tikra sovietų parduota amunicija pateko į modžahedų kovotojų, su kuriais jie kariavo, rankas. Nors prekyba kulkomis maistu ir reikmenimis buvo trumpalaikis laimėjimas, kiekvieną parduotą kulką buvo galima panaudoti netiesioginiam draugo nužudymui.

 

Siekdami išvengti priešo apginklavimo, sovietų kariai ėmė „virti“ savo amuniciją prieš išparduodant afganų pirkliams. Tikslas buvo padaryti kulkas neveikiančias, nepaliekant matomų sabotažo pėdsakų. Tačiau, nepaisant virimo keturias ar penkias valandas, kulkos veikiausiai nebuvo paveiktos. Ganėtinai tam laikui moderni sovietinė amunicija buvo padengta laku ir gruntu su itin didele karščio tolerancija, todėl buvo atspari virimui. Vis dėlto, sovietų kariuomenė virė šovinius ir juos mainė, kad išgyventų savo laiką Afganistane.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(45)
(15)
(30)

Komentarai (5)