Kaip atrodytų JAV ir Kinijos karas, kurio laukiama jau po 3 metų: ir kas tiksliai bus „taikinys nr. 1“ (Video)  (15)

Ir kodėl būsimam karui prieš Kiniją dėl Taivano amerikiečiai turės kaupti ne „Tomahawk“, o AGM-158 JASSM raketas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Strateginių ir tarptautinių studijų centras (CSIS) savo tyrime tiksliai sumodeliavo, kaip gali atrodyti būsimas karas tarp JAV ir Kinijos Liaudies Respublikos Ramiajame vandenyne, kurio jau laukiama 2026–2027 metais (tikriausiai dar anksčiau). Tokio modeliavimo rezultatai parodė, kad per tris savaites trukusios kovos už Taivaną JAV gali prarasti mažiausiai 3000 karių, 1–2 lėktuvnešius ir 10–20 kitų karo laivų, nuo 200 iki 400 lėktuvų arba iki 40 % visos aviacijos šioje operacijų vietoje.

Tuo pačiu metu Amerikos kariuomenė per 3 savaites iššaus iki 5000 sparnuotųjų raketų, įskaitant 4000 sparnuotųjų oro raketų AGM-158, iki 450 priešlaivinių raketų „Harpoon“ ir iki pusės tūkstančio sausumos atakos raketų (TLAM).

Komentaruose „Naval News“ CSIS ekspertai atskirai paaiškino kai kuriuos savo modeliavimo aspektus. Ir iš jų atsakymų matyti tokia išvada: situacija, kai JAV bus pasirengusi pirma smogti agresoriui, galima būtent „didžiojo karo“ dėl Taivano atveju, kuris savaime turės katastrofiškų pasekmių visam pasauliui. Tuo pačiu metu smūgio „taikinys nr. 1“ bus būtent priešo kariuomenės masė, šiuo atveju – Kinijos desantinės pajėgos.

Tuo pačiu CSIS pati pataria Amerikos kariuomenei „apriboti“ smūgio zoną iki Taivano sąsiaurio, o ne bandyti „bombarduoti į akmens amžiaus“ pramonę ir kitą infrastruktūrą „žemyninėje“ Kinijos teritorijoje. Ekspertai teigė, kad geriausias būdas atgrasyti agresorių yra apsiginkluoti Taivaną „iki dantų“.

 

Savo išvadas ir patarimus Strateginių ir tarptautinių studijų centras paaiškina taip. Dėl nuolatinio personalo trūkumo Taivano sausumos pajėgos turi mažiausiai 25 % blogesnį potencialą nei Kinijos pajėgos. Todėl pirmiausia bus siekiama raketomis pirmiausia smogti įsiveržusioms KLR pajėgoms, siekiant kuo labiau „slopinti“ jų potencialą.

Maža to, norėdami išsilaipinti Taivane, Kinijos ginkluotųjų pajėgų daliniai pirmiausia turės įveikti 160 km Taivano sąsiaurio vandenimis, o tai truks kelias valandas. Ir šio laiko gali pakakti, kad Kinijos komunistams būtų padaryta maksimalių galimų nuostolių. Būtent šiuo laikotarpiu, anot CSIS ekspertų, bus (arba turėtų) būti paleistos visos „užprogramuotos“ 450 „Harpoon“ priešlaivinės raketos.

 

AGM-158 svarbą būsimame konflikte galima paaiškinti taip. Dauguma JAV ir Japonijos aerodromų yra nutolę iki 1500 km nuo galimos konflikto zonos, todėl smogiamieji orlaiviai turės vykdyti misijas su „numatytuoju“ degalų papildymu ore variantu. Paradoksalu, bet iki 90 % galimų Amerikos aviacijos nuostolių gali atsirasti būtent dėl ​​Kinijos raketų smūgių į JAV ir Japonijos aerodromus. Tačiau CSIS ekspertai nepataria JAV aviacijai artėti kuo arčiau Kinijos krantų, nes kinai savo oro gynybos sistemų pagalba galės efektyviai „uždaryti prieigos zoną“.

Būtent tokiomis sąlygomis pagrindiniu JAV karo ginklu gali tapti sparnuotoji raketa, kurios šaudymo nuotolis yra iki 1000 km, kuri gali būti iššaunama iki 200 vienetų per dieną. Iki šiol net rašistams neregėtu tempu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(36)
(6)
(30)

Komentarai (15)