JAV ir Kinijos baliono skandalas – kas yra šnipinėjimo balionai, kokia jų paskirtis ir kodėl jie iki šiol naudojami?  ()

Įtampa tarp JAV ir Kinijos padidėjo vasario pradžioje, kai JAV pastebėtas visoje šalyje dreifuojantis Kinijos šnipinėjimo balionas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-02-04 JAV ir Kinijos baliono skandalas – kas yra šnipinėjimo balionai, kokia jų paskirtis ir kodėl jie iki šiol naudojami?  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinijos užsienio reikalų ministerija patvirtino, kad balionas priklauso Kinijai, tačiau tvirtino, kad tai meteorologinis oro balionas, kuris nukrypo nuo kurso dėl vėjo. JAV pareigūnai šį teiginį atmetė.

Tačiau JAV vis dar nenumušė baliono, remdamosis susirūpinimu, kad ant žemės esantys žmonės gali nukentėti. Pirmą kartą jis buvo pastebėtas virš Montanos trečiadienį (vasario 1 d.), o penktadienio popietę (vasario 3 d.) buvo pastebėtas Kanzaso šiaurės rytuose.

Stebėjimo balionus daugelį metų naudojo daugelis šalių – gerokai anksčiau nei egzistavo palydovai – ir toliau tam tikrose situacijose naudojami žvalgybos informacijai rinkti.

Šiuolaikiniuose šnipų balionuose yra tam tikra stebėjimo įranga, tokia kaip kamera ar radaras, kuri laikoma po oro balionu, kuris dreifuoja pagal vėjo sroves. Tačiau brg. gen. Patas Ryderis, Pentagono spaudos sekretorius, per spaudos konferenciją sakė, kad šis balionas turi tam tikrą gebėjimą manevruoti pats.

Tokio tipo balionai paprastai veikia kažkur nuo 80 000 iki 120 000 pėdų (24 400-36 500 m) virš žemės, o tai yra daug daugiau už aukštį, kuriame skrenda komerciniai laineriai. Pranešama, kad Kinijos oro balionas skrido 60 000 pėdų (18 300 m) aukštyje.

 

Nors šiais laikais daug labiau naudojami palydovai, didelio aukščio balionų naudojimas vis dar suteikia tam tikrų pranašumų.

Timothy Heathas, vyresnysis tarptautinis RAND Corporation gynybos tyrinėtojas, sakė, kad oro balionus sunku aptikti, nes juose nėra daug metalo, o tai kelia sunkumų radaro jutikliams. Jie taip pat yra mažiau nuspėjami, kai tik bus atrasti, sakė jis.

Sukurti ir eksploatuoti oro balionus taip pat yra daug pigiau nei palydovus, be to, jie gali gabenti daugiau nei bepilotis orlaivis. Oro balionai taip pat gali nukeliauti didelius atstumus negaunant papildomo kuro ir gali išbūti tam tikroje srityje ilgesnį laiką nei palydovas, skriejantis aplink Žemę.

 

Pranešama, kad šnipų balionai buvo naudojami dar per Didžiąją Prancūzijos revoliuciją (1789-1799) ir atliko pagrindinį vaidmenį karinėse ir žvalgybos operacijose.

Sąjungos (Šiaurė) ir Konfederacijos (Pietūs) armijos taip pat naudojo balionus JAV pilietinio karo metu. Abi pusės patyrė tam tikrų logistikos problemų, tačiau Nacionalinio oro ir kosmoso muziejaus Vašingtone (DC) kuratorius Thomas Paone sakė „Times“, kad tai buvo pirmas kartas JAV istorijoje, kai įvyko organizuotos karinės pastangos naudoti balionus stebėjimui.

Per Antrąjį pasaulinį karą Japonija taip pat siuntė 9000 karinių balionų su pritvirtintomis bombomis link JAV teritorijos, tačiau 1945 m. gegužę žuvo tik šeši žmonės.

NASA taip pat naudoja balionus Žemės dalims stebėti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(4)
(1)

Komentarai ()