Europoje sandėliuose yra dar prastesnių tankų nei „Leopard 1“ – juos taip pat bandoma parduoti Ukrainai (Foto, Video)  ()

105 mm pabūklas skamba galingai, bet ne 50 metų senumo tankų atveju.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Britų leidinys „The Guardian“ pakalbino Freddie Versluysą, Belgijos privačios gynybos bendrovės OIP vadovą, „didžiausio privataus tankų arsenalo Europoje savininką“.

Versluysas visų pirma britų žurnalistams sakė, kad Didžioji Britanija jau nupirko iš jo 46 šarvuotus transporterius M113 Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms. Ir taip pat – kad jis aistringai nori parduoti savo 50 „Leopard 1“ tankų Ukrainai ir nori „pamatyti“ šias mašinas Ukrainoje, tačiau vienos mašinos kainą nustatė 1 milijono eurų lygyje, nes pasak jo „OIP nėra labdaros organizacija“.

Kodėl ukrainiečiams reikia „Leopard 1“ kaip tankų su abejotinomis kovinėmis galimybėmis – klausimas vis dar lieka atviras. Bet paaiškėjo, kad tai nėra blogiausia, ką ukrainiečiams bandoma parduoti. Pavyzdžiui, tas pats Versluys skundžiasi „The Guardian“ žurnalistams, kad labai nori parduoti Ukrainai 112 lengvųjų tankų SK-105, tačiau Austrija neduoda leidimo.

Austrijos lengvasis tankas SK-105 buvo sukurtas prancūziško AMX-13 pagrindu, masinė gamyba pradėta 1971 m. SK-105 buvo sukurtas visų pirma Austrijos sąlygomis, kurioms reikėjo galingo ir tuo pačiu lengvo tanko, kuris turėtų geras pravažumo galimybes kalnuotoje vietovėje.

 

Taip austrų konstruktoriai sukūrė 17,7 tonos kovinės masės tanką su šarvais, kurie priekinėje dalyje turėtų apsaugoti nuo 20 mm automatinių pabūklų ugnies, šonuose – tik nuo šaulių ginklų. Šio tanko įgula – 3 žmonės, ginkluotė – 105 mm pabūklas, amunicija – 42 šoviniai dviejuose būgnuose iki automatinio krautuvo, judėjimo greitis 70 km/h, nuotolis iki 500 km.

Galiausiai SK-105 buvo pašalintas iš Austrijos armijos 2010-ųjų pradžioje. Iš viso buvo pagaminta beveik 800 tokio tipo tankų, kurių nemaža dalis, kaip matome, „numigravo“ į Belgijos OIP arsenalus.

Atviruose šaltiniuose yra informacijos, kad nuo 2014 metų austriško SK-105 techninės priežiūros teisės iš „General Dynamics Europe Land System“ perėjo Belgijos „DUMA Engineering Group“.

 

Kokios modifikacijos tankai SK-105 yra OIP sandėliuose – A1, A2 ar A3 (skirtingos apsaugos ir priešgaisrinės įrangos lygiu) – lieka nežinoma. Tačiau net ir dabartinėje sudėtingoje situacijoje vargu ar Ukrainos kariuomenei prireiks lengvųjų tankų su peršaunamais šarvais, kurie buvo gaminami dar aštuntajame dešimtmetyje ir galės efektyviai kovoti tik su lengvąja karine technika.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(28)
(-23)

Komentarai ()