Rusijos sąjungininkai iš atliekų suklijavo tikrą „chimerą“ – nematytą lengvąjį tanką: štai koks gavosi rezultatas (Foto)  ()

Įvairios pasaulio šalys ir toliau eksperimentuoja su lengvųjų tankų kaip ginklo rūšies atgaivinimu, kartais tokie eksperimentai pasisuka netikėtu kampu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Internete pasirodė nuotraukos, kuriose nurodoma, kad per paradą, skirtą 75-osioms nepriklausomybės metinėms, Mianmare buvo parodytas lengvasis MMT-40 tipo tankas, kuris yra „suklijuotas“ iš sovietinės savaeigės haubicos 2C1 „Gvozdika“ važiuoklės ir kinų „ratinio tanko“ WMA301 bokštelio su 105 mm pabūklu.

Parado nuotraukoje matome tik tris į rikiuotę išsidėsčiusius MMT-40 ir tai gali būti laikoma pirmuoju oficialiu tokio tipo lengvojo tanko „išleidimu“. Taip teigiama Lenkijos portalo „Defence24“ publikacijoje.

Lengvojo tanko MMT-40 projektas toks specifiškas, kad čia pirmiausia galima išnagrinėti  šio projekto kilmės klausimą. Iš tiesų, atviruose 2017 metų šaltiniuose yra nuorodų, leidžiančių teigti „ukrainietišką“ šios kovinės mašinos kilmę. Bet tada verta paminėti, kad pirmasis (ir vis dar vienintelis) MMT-40 prototipo vaizdas pasirodė 2019 m.

 

O jei palyginsime prototipo nuotrauką ir MMT-40 parado nuotrauką, pamatysime, kad karinės mašinos turi bent vizualinių formos skirtumų.

Vos trijų tokio tipo transporto priemonių pasirodymas parade leidžia teigti, kad Mianmaras tikrai neturi „pramoninių“ pajėgumų tokio tipo lengvųjų tankų gamybai. Atitinkamai, yra pagrindo teigti, kad pastaruosius kelerius metus Mianmaras buvo priverstas vystyti šį projektą savarankiškai, tačiau ne be „pagalbos iš Kinijos“.

 

Dabar galime pereiti prie trumpo projekto MMT-40 aprašymo. Šiuo projektu Mianmaras bando sukurti pakaitalą kiniškiems „ratiniams tankams“ WMA301, kurie buvo skirti „kontrpartizaninėms“ operacijoms ir vietinių džiunglių sąlygomis pasirodė neįveikiami. Ir čia iškyla toks specifinis momentas – „Defense24“ nurodo, kad net 100 kiniškų WMA301 buvo patalpinti į saugyklas Mianmare.

Atsižvelgdami į tai, rašistiniai propagandistai jau pradėjo skelbti, kad MMT-40 yra toks geras projektas, kad Mianmaras galės jį tęsti kartu su Rusijos gynybos pramone. Ir atrodo, kad būtent toks teiginys turėtų sukelti nerimą.

Juk Mianmaras (anksčiau tai buvo Birma) nėra vienintelė Kremliaus palydovinė šalis, kuri bando savaeigį ginklą 2C1 „Gvozdika“ paversti lengvuoju tanku.

 

Čia verta prisiminti 2021 m. rugsėjo mėn. pranešimą, kad Serbija taip pat bando sukurti „dvikalibrinį“ lengvąjį tanką „Gvazdiko“ pagrindu. Pirmoji šios kovinės mašinos versija turi indeksą LT-H ir yra ginkluota 122 mm patranka (arba tikriausiai D-30 haubica).

Antrasis variantas yra indeksas LT-HPLRG-AT su 105 mm pabūklu. Abi šias mašinas vienija tai, kad originali 2C1 „Gvozdika“ važiuoklė nebuvo modifikuota, pakeitimai liečia tik bokštelį ir ginklus. Po 2021 metų rugsėjo nėra viešai prieinamų pranešimų apie serbų „dvikalibrio“ tanko, paremto 2C1 „Gvozdika“, likimą. Bet tada yra „bet“.

Kas žino, ar rusai kopijuos savo palydovų „kūrybą“, „Gvazdikus“ paversdami „mobilizaciniais“ lengvaisiais tankais. Juo labiau, kad Rusijos Federacija tokiam „perdarymui“ turi atitinkamų resursų: „The Military Balance 2022“ duomenimis, Rusija sandėliuose turi iki 2000 savaeigių haubicų 2C1 „Gvozdika“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(2)
(11)

Komentarai ()