Netikėta žinia: Europos mokslininkai pateko į pilkąją zoną - padeda Kinijai kurti super galingą kariuomenę  ()

Kinija naudojasi Europos mokslininkų naivumu ir vagia karinę informaciją, kad sustiprintų savo kariuomenę, teigia specialų tyrimą atlikusi Vokietijos televizijos Deutsche Welle žurnalistė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sandra Petersman, dirbanti Vokietijos televizijos Deutsche Welle tyrimų padalinyje „DW Investigations“, vadovavo naujam Kinijos mokslininkų, atvykstančių į Vakarų universitetus, veiklos tyrimui.

Ji tyrė praktiką, kaip faktiškai vagiami kariniai europiečių mokslininkų tyrimai. Žurnalistė teigia, kad egzistuoja pilkoji zona, kai kinų mokslininkai, sukūrę bendradarbiavimo mokslinių tyrimų srityje tinklą su europiečių mokslininkais, perima europiečių akademinius rezultatus ir pritaiko juos kariniais tikslais, pavyzdžiui, koordinuoti mirtinai pavojingus dronų spiečius.

Youtube sprogdinantis ir lietuvių puikiai vertinamas! Štai ką sugeba 5in1 robotas iš „Xiaomi“ ekosistemos (Video, „Roidmi EVA“)
5916 3

„ROIDMI EVA“ yra „Xiaomi“ ekosistemos kompanijos produktas, sulaukęs stulbinamo dėmesio ir sėkmės. Ir dabar šis neregėtų galimybių įrenginys už specialią kainą.

Išsamiau

Ponia Petersman teigia, kad nepanašu, jog Europos mokslininkai aktyviai bendradarbiautų su Kinijos kolegomis, siekdami padėti tobulinti Kinijos karines technologijas. Tai veikiau savininkiškumo, naivumo ir galbūt kartais nežinojimo mišinys, kai mokslininkai galvoja tik apie mokslinių tyrimų ir mokslo pažangą.

„Kaip mums sakė vienas saugumo šaltinis čia, Vokietijoje, mokslininkai gyvena savo burbule. Ypač kai kalbame apie tyrimus, kurie galbūt pradžioje buvo atliekami neturint aiškaus praktinio pritaikymo. Vadinamieji grynieji teoriniai tyrimai. Tačiau, žinoma, vėliau tokie tyrimai gali būti panaudoti kariniams tikslams. Pavyzdžiui, paimkime mokslininką, kuris teoriškai tiria objektų koordinavimo algoritmus - kinai pritaiko tokius algoritmus kariniais tikslais, pavyzdžiui, koordinuoti mirtinai pavojingus dronų spiečius,“ - pasakoja žurnalistė.

 

Kinija jau seniai siunčia tūkstančius su savo ginkluotosiomis pajėgomis susijusių mokslininkų į Vakarų universitetus. Ypač domimasi tomis šalimis, kurios dalijasi žvalgybos informacija su JAV.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(15)
(8)
(7)

Komentarai ()

Susijusios žymos: