„Labai galinga mašina“: Ukrainos kariuomenė skelbia apie monstrinį JAV ginklą, kuris galėtų pakeisti karo eigą  ()

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Rytų grupė pakomentavo galimą Vakarų šturmo lėktuvų perdavimą Ukrainai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Rytų grupės atstovas Serhijus Čerevatijus, aptardamas Vakarų karinės aviacijos tiekimo Ukrainai galimybes, išvardijo orlaivius, kurie reikšmingai padėtų Ukrainos kariuomenei.

Visų pirma, pranešėjas amerikiečių atakos lėktuvą „Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II“ pavadino „labai galinga mašina“ ir teigė, kad kartu su „Apache“ sraigtasparniais šie orlaiviai gali parodyti reikšmingų rezultatų mūšio lauke ir pakeisti karo veiksmų eigą, praneša RBC.

Vertindamas amerikiečių naikintuvus F-16, Čerevatijus teigė, kad šių orlaivių pagalba Ukrainos pajėgos galėtų kontroliuoti šalies oro erdvę taip, kad priešas čia nesijaustų laisvas. Čerevatijus pabrėžė, kad F-16 yra labai sėkmingas naikintuvas, savo efektyvumą pademonstravęs ne viename kariniame konflikte.

Youtube sprogdinantis ir lietuvių puikiai vertinamas! Štai ką sugeba 5in1 robotas iš „Xiaomi“ ekosistemos (Video, „Roidmi EVA“)
5923 3

„ROIDMI EVA“ yra „Xiaomi“ ekosistemos kompanijos produktas, sulaukęs stulbinamo dėmesio ir sėkmės. Ir dabar šis neregėtų galimybių įrenginys už specialią kainą.

Išsamiau

 

Tačiau šiuo metu aiškėja, kad „General Dynamics F-16 Fighting Falcon“ artimiausiu metu Ukrainai nebus perduodamas. Naujausiuose Ukrainos rėmėjų susitikimuose tokia galimybė net nesvarstyta. JAV teigė, kad kitos šalys gali savarankiškai svarstyti karinės aviacijos perdavimą, bet JAV savų F-16 Ukrainai šiuo metu nesiūlo. Apskritai, artimiausiu metu Ukraina vakarietiškų naikintuvų negaus, o jei ir gautų, jų įsisavinimas - tiek pilotų ruošimo, tiek techninės priežiūros prasme - pareikalautų labai daug laiko.

Tai gal „Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II“ yra geresnis pasirinkimas? Tai - amerikietiškas šturmo lėktuvas, tarnaujantis nuo 1977 metų. Keista, bet Vietnamo karo laikais (1955-1975 m.) JAV beveik neturėjo artimos paramos lėktuvų. Penktojo dešimtmečio „Douglas A-1 Skyraider“ buvo senas, silpnas ir negausiai ginkluotas. Taigi, buvo sukurtas A-10, vėliau pramintas „Warthog“ pravarde.

 

„Warthog“ yra labai kietas lėktuvas. Jis gali skristi su stipriai apiplėšytais sparnais, su neveikiančiu varikliu, suvarpytu fiuzeliažu. Pilotas sėdi savo titaninėje kabinoje ir nerdamas pleškina priešo tankus „GAU-8/A Avenger“ 30 mm patranka, kuri per minutę galėtų paleisti beveik 4000 šūvių. Negali, nes tiek amunicijos A-10 pilve tiesiog netelpa. A-10 taip pat turi 11 montavimo taškų raketoms (įskaitant „AIM-9 Sidewinder“ bei „AGM-65 Maverick“) ir bomboms.

„Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II“ buvo gaminami iki 1984 metų ir JAV galvoja apie palaipsninį šių lėktuvų atsisakymą. A-10 dažnai kritikuojamas dėl greičio ir yra pašaipiai vadinamas lengvu taikiniu, bet Ukraina naudoja panašios paskirties sovietinius „Su-25“. A-10 dar turi vietos ir modernioje karyboje, ypač jei galima nuslopinti priešo oro gynybos sistemas. Tai gal? Na, diplomatiniai stabdžiai, neleidžiantys JAV Ukrainai tiekti F-16, neleis pasiūlyti ir A-10. Be to, A-10 nėra daug paprastesnis lėktuvas - jam irgi reikia techninės priežiūros, pilotams reikia ilgų mokymų.

 

Čerevatijus taip pat kalbėjo apie artilerijos ir raketų sistemas, kurios padeda išsaugoti personalo gyvybes ir palengvina tiek gynybines, tiek puolimo operacijas. Tankai taip pat svarbūs gynybos ir puolimo operacijose. Čerevatijus pabrėžė, kad „Abrams“, „Leopard 2“, „Challenger 2“ yra daug geresni už rusiškus tankus.

(24)
(1)
(23)

Komentarai ()