Skelbiama, ką Maksva gali nukopijuoti nuo MQ-9 „Reaper“  ()

Dėl žemo technologinio išsivystymo lygio rusai ir iraniečiai savo dronuose sugeba atkurti tik lėktuvo formą ir vidinį mazgų išdėstymą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-03-25 Skelbiama, ką Maksva gali nukopijuoti nuo MQ-9 „Reaper“  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija ir Iranas negalės atkartoti JAV drono MQ-9 „Reaper“, kurį Rusijos pajėgos numušė virš Juodosios jūros kovo 14 d. Ukrainos karys Oleksandras Karpiukas savo „Facebook“ puslapyje paaiškino priežastis.

Jis atkreipė dėmesį į tai, kad socialiniame tinkle dažnai kalbama apie galimybę rusams ar iranams kopijuoti vakarietiškus dronus. Karpiuko teigimu, norint sukurti karinės technikos analogus, be galimybės naudotis technologijomis, šalis turi turėti pakankamai aukštą karinio-pramoninio komplekso išsivystymo lygį.

Pagrindinį MQ-9 bruožą ekspertas įvardino palydovinį ryšį, kuris leidžia operatoriams valdyti dronus virš Juodosios jūros tiesiai iš JAV teritorijos. Norėdami gauti panašų droną, Iranas ar Rusija pirmiausia turi sukurti palydovų žvaigždyną su patikimu ryšio kanalu.

Iranas jau spėjo sukurti užsienio bepiločių orlaivių kopijas, pavyzdžiui, garsusis „Shahed“ labai panašus į prieš daugiau nei 20 metų Izraelyje sukurtą „Harpiją“. Kaip pabrėžė Ukrainos kariškiai, Izraelio modelis skirtas aptikti elektroninio karo priemones ir priešlėktuvinius ginklus, jis gali nusileisti ir vėl skristi po perkrovimo, o jo iranietiška kopija skrieja tik vieną kartą ir nurodytomis koordinatėmis.

 

Norint tai padaryti, „Shahed“ naudoja valdomo priėmimo modelio anteną arba CRPA antenas. Izraelis 2000-aisiais pardavė šią technologiją Rusijai kartu su kitais sprendimais, skirtais „Orlan-10“ dronams gaminti. Vėliau rusai pasidalino savo žiniomis su Iranu.

„Kai pasižiūri, kaip ir kokius sprendimus Rusija ir Iranas visą šį laiką kopijuodavo iš užsienio bepiločių orlaivių, supranti, kad pagrindinis dalykas, kurį jie nukopijavo, buvo lėktuvo korpuso forma ir vidinis mazgų išdėstymas. Tai jų lygis. Jie gali nukopijuoti tik „Reaper“ formą“, – apibendrino Oleksandras Karpiukas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(23)
(1)
(22)

Komentarai ()