Š. Korėja skelbia sensaciją – sukūrė droną, sukeliantį radioaktyvų cunamį: bandymai sėkmingi (Foto, Video)  (2)

Korėjos valdžia teigia, kad naujasis ginklas galės sunaikinti priešo laivus ir uostus, tačiau ekspertai abejoja jo efektyvumu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kovo 24 dieną Šiaurės Korėja paskelbė sukūrusi povandeninį droną „Haeil“ su branduoline galvute. Tai pranešė Šiaurės Korėjos valstybinė Centrinė naujienų agentūra (KCNA).

Anot žiniasklaidos, branduolinis bepilotis orlaivis turėtų slapta prasiskverbti į priešo operatyvinius vandenis ir sprogti, sukeldamas galingą „radioaktyvų cunamį“, kuris sunaikins uostus ir karinio jūrų laivyno smogiamąsias grupes.

Teigiama, kad Korėjos kariuomenė bepiločius orlaivius galės panaudoti bet kuriuose uostuose ir bet kurioje pakrantėje ir gabenti juos iš vienos vietos į kitą vilkdama antvandeninių laivų pagalba. Sukelto branduolinio sprogimo galia neskelbiama.

KCNA tvirtina, kad Šiaurės Korėjos kariuomenė jau išbandė branduolinį bepilotį orlaivį per pratybas, kurias prižiūrėjo šalies vadovas Kim Jong Unas.

Antradienį, kovo 21 d., prietaisas buvo panardintas netoli Pietų Hamgeno provincijos, kur 80–150 metrų gylyje praleido 59 valandas ir 12 minučių. Ketvirtadienį, kovo 23 d., bepilotis orlaivis buvo susprogdintas Hongwon įlankoje tarp Hamhino ir Seongpo miestų prie rytinės Šiaurės Korėjos pakrantės, kur taikinys buvo priešo uosto maketas.

 

„Bandymų metu įvertintas visas povandeninio branduolinio smūgio drono taktinės ir techninės charakteristikos bei navigaciniai ir techniniai rodikliai, patvirtino jo patikimumą ir saugumą bei visiškai patvirtino mirtingumą“, – teigiama pranešime.

Ankti Panda, Carnegie tarptautinio taikos fondo vyresnysis bendradarbis, sakė, kad netikėtas bepiločio orlaivio demonstravimas „atitinka didesnes Pchenjano pastangas įvairinti branduolinių ginklų tiekimo priemones. Tuo pačiu sunku pasakyti, kiek pavojinga programa iš tikrųjų ir kiek efektyvus bus bepilotis orlaivis“.

 

Anot valstybinės žiniasklaidos, KLDR Gynybos tyrimų instituto inžinieriai nuo 2012 metų slapta kūrė šį droną, o Kim Jong Unas „asmeniškai vadovavo 29 bandymams“. Per pastaruosius dvejus metus Korėjos valdžios prašymu dronas patyrė daug pakeitimų, tačiau gruodžio pabaigoje Šiaurės Korėjos partijos plenumas pritarė naujojo ginklo „koviniam dislokavimui“.

Verta paminėti, kad Šiaurės Korėja atliko karinių jūrų pajėgų bepiločių orlaivių bandymą tuo metu, kai JAV desantinis laivas atvyko į Pietų Korėją dalyvauti bendrose karinėse pratybose, pavadintose „Freedom Shield“. Kaip rašo KCNA, bepiločių orlaivių demonstravimas turėtų būti perspėjimas Vašingtonui ir Seului, kad šalis kuria savo griaunančią galią ir yra pasirengusi smogti, jei oponentai ir toliau stiprins savo karinį aljansą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(13)
(-11)

Komentarai (2)