Ar sraigtasparniai buvo naudojami Antrajame pasauliniame kare? Atsakymas nustebins (Foto, Video)  ()

Pagalvokite apie karinį sraigtasparnį. Ar tai „Black Hawk“? O gal „Chinook“? Tačiau mažai žmonių pagalvos apie Antrojo pasaulinio karo laikus – kokie sraigtasparniai buvo naudojami šiame kare?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors Antrasis pasaulinis karas lėmė technologinius pokyčius, įskaitant radarus, balistines raketas, reaktyvinius lėktuvus ir atominę bombą, tai taip pat pažymėjo sraigtasparnio iškilimą, nors jų buvo labai mažai.

 

Ir Ašies, ir Sąjungininkų jėgos nepraleido progos panaudoti juos savo kariniams pajėgumams sustiprinti. Antrojo pasaulinio karo sraigtasparniai buvo naudojami kariuomenei gabenti, karių evakuacijai, oro desanto komandų operacijoms, paieškos ir (arba) gelbėjimo operacijoms bei atakuoti antžeminius taikinius. Antrojo pasaulinio karo metais buvo naudojami įvairūs sraigtasparnių modeliai ir konstrukcijos, tarnaujantys tiems tikslams, kuriems jie buvo skirti, siekiant tik vieno – laimėti karą.

Ankstyvieji sraigtasparniai rotoriams maitinti naudojo dujomis varomus stūmoklinius variklius. Šie varikliai buvo linkę turėti mažą galios ir svorio santykį, todėl jie negalėjo pakelti daug daugiau nei pilotą ir kurą.

Nepaisant to, jų veikimas net ir ribotu mastu Antrojo pasaulinio karo metu rodė, kad sraigtasparniai taps labai svarbūs viso pasaulio kariuomenėms.

Amerikos karinių sraigtasparnių programą daugiausia vykdė dvi bendrovės, abi garsios šiandienos sraigtasparnių gamintojos, kurios, kaip bebūtų keista, dabar konkuruoja, kad sukurtų naujos kartos sraigtasparnius JAV armijai.

Vienas jų - „Sikorsky“ įkūrėjas Igoris Sikorskis buvo rusų kilmės imigrantas, norėjęs padėti savo naujai šaliai kovoti Antrajame pasauliniame kare.

Jis gavo finansinę paramą, kad galėtų pradėti gaminti lėktuvus, daugiausia fiksuotų sparnų lėktuvus, JAV kariuomenei. Tačiau jis kūrė naujas sraigtasparnių konstrukcijas, įskaitant VS-500 – orlaivį, kuris naudojo vieną didelę rotoriaus mentę, kad sukurtų keliamąją galią, ir kitą, mažesnę rotoriaus mentę, pritvirtintą ant ilgos uodegos, kad sukeltų sukimo momentą. Tai ta pati ašmenų konfigūracija, kuri dabar naudojama viskam, nuo UH-60 iki AH-64 „Apache“.

 

VS-300 prototipas greitai užleido vietą R-4 – dviviečiam sraigtasparniui, kuris daugiausiai tarnavo JAV kariuomenėje, taip pat kariniame jūrų laivyne, pakrančių apsaugos tarnyboje ir JK Karališkosiose oro pajėgose.

R-4 buvo pirmasis pasaulyje didelio masto masinės gamybos sraigtasparnis, kurių buvo pagaminta 131.

Pirmą kartą jis pradėjo riedėti nuo gamybos linijos 1942 m. ir daugiausia buvo naudojamas stebėjimo misijoms ir karių perkėlimui.

Tačiau sraigtasparnis taip pat buvo naudojamas dviejose drąsiose gelbėjimo misijose sudėtingame Kinijos-Birmos-Indijos karo teatre. Sraigtasparniai vos įveikdavo aukštas kalnų perėjas, kurias lėktuvai galėjo lengvai perskristi, tačiau jie galėjo leistis nedidelėse proskynose, kuriose lėktuvams buvo neįmanoma sustoti ar pakilti.

 

Karo metu buvo kuriami ir kiti sraigtasparniai. „Bell Aircraft Corporation“, vėliau žinoma kaip „Bell Helicopters“, o dabar „Bell Flight“, sukūrė „Bell Model 30“.

Tuo tarpu Vokietijos sraigtasparnių programa buvo daug pažangesnė nei Amerikos ar Sąjungininkų. Dar prieš karą jie atliko eksperimentinių sraigtasparnių skrydžius.

Vienas jų buvo Fa-223 „Drache“ (Drakonas), turėjęs atlikti paieškos ir gelbėjimo ir krovinių gabenimo funkcijas.

 

Tuo tarpu Flettner-282 „Kolibri“ buvo sukurtas ieškoti priešo povandeninių laivų jūroje ir kitų grėsmių. Jis buvo baigtas karo pabaigoje, o ankstyvieji modeliai buvo išbandyti 1943 m. Pirmieji 24 vienetai buvo baigti laiku, ir buvo ribotai dislokuoti Baltijos jūroje, Viduržemio jūroje ir Egėjo jūroje.

Kai kurie kiti modeliai buvo eksperimentinėje fazėje paskutiniais karo mėnesiais, tačiau iki karo pabaigos jie buvo naudojami ribotai arba visai nebuvo naudojami.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(0)
(9)

Komentarai ()