„Nušluota visa eskadrilė“. Nerealus mūšis tarp sovietinių tankų „T-55“ ir britų „Challenger 2“  (1)

Prieš 20 metų šių tankų mūšis buvo apibūdintas „kaip dviratis prieš automobilį“, nors britų tankams buvo tam tikrų iššūkių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusai išima iš saugyklos savo tankus T-54/T-55, tuo pat metu į Ukrainą atvyksta vis daugiau vakarietiškų tankų – visų pirma Ukrainos tankistai baigė mokymus naudotis britų „Challenger 2“ tankais.

Įdomu prisiminti vieną iš paskutinių šių britų ir sovietų tankų susitikimų mūšio lauke Irako karo metu – jį 2003 m. kovo 28 d.  aprašė „The Guardian“.

Vakar anksti ryte 14 Karališkosios Škotijos dragūnų gvardijos „Challenger 2“ tankų sunaikino eskadrilę senstančių Irako tankų T-55 ir tris šarvuotus transporterius“, – rašoma 2003 metų naujienose.

14 Rusijoje pagamintų Irako tankų, „išlindę“ iš miškingos vietovės, bandė atakuoti britų „Challenger 2“ tankus, kai jie kirto kanalą Karališkųjų inžinierių pastatytu pontonu.

Vienas iš britų karininkų tokį sprendimą pavadino „ne racionaliu poelgiu“, o mūšį tarp T-55 ir „Challenger 2“ palygino su „dviračio prieš automobilį“ varžybomis – sovietų gamybos tankai buvo sunaikinti. Britų tankai iš mūšį baigė be nuostolių, o rezultatas buvo pavadintas „nepaprasta sėkme“.

 

Tiesa, čia verta pastebėti, kad kova dėl britų „Challenger 2“ nebuvo tokia paprasta – „Forbes“ rašo, kad valdyti daugiau nei 60 tonų sveriančią transporto priemonę buvo gana sunku, nes ten aplinkui buvo tik druskingos ir nusausintos pelkės, o iš tikrųjų transporto priemonės galėjo judėti tik dujotiekio aptarnavimo keliais.

Taip pat verta paminėti, kad britų tankai į mūšį stojo ne be artilerijos paramos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(110)
(15)
(95)

Komentarai (1)