„Tai visiškai nepriimtina“. Turkija sužinojo, kodėl JAV užblokavo F-16 naikintuvų siuntimą  ()

Pasak Turkijos užsienio reikalų ministro, JAV Kongresas bando įtikinti Ankarą pritarti Švedijos narystei Aljanse, iškeldamas „nepriimtinas“ sąlygas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Turkija mano, kad Švedija dar nepasirengusi tapti Šiaurės Atlanto aljanso nare. Tai balandžio 10 dieną televizijos kanalo „A Haber“ eteryje pareiškė Turkijos užsienio reikalų ministerijos pirmininkas Mevlutas Cavusoglu.

M. Cavusoglu tvirtina, kad kai kurie JAV Kongreso senatoriai bandė nustatyti sąlygas, pagal kurias Turkija gali pirkti naikintuvus F-16 tik po to, kai patvirtins Švedijos narystę NATO.

Mevlutas Cavusoglu taip pat pažymėjo, kad daugelis JAV senatorių priešinasi tokiam susitarimui.

Tai nepriimtina, mes to nepriimame. Mes pritarėme Suomijai, bet Švedija iki šiol ne. Ji dar toli iki įstojimo į NATO, nepasirengusi. Jai reikia laiko“, – sakė diplomatas.

Pasak ministro, Ankara Švedijos narystės NATO klausimą gali svarstyti po to, kai Stokholmas imsis veiksmų, kad įvykdytų Turkijos pusės reikalavimus.

Defense News“ vasario 3 d. rašė, kad 25 JAV Senato nariai išsiuntė laišką Joe Bidenui, ragindami blokuoti naikintuvų F-16 pardavimą Turkijai už 20 mlrd. dolerių sumą. Taip JAV senatoriai sureagavo į Ankaros poziciją dėl Švedijos ir Suomijos narystės NATO.

 

Du Senato atstovai Bobas Mendesas ir Chrisas Van Hollenas taip pat teigė, kad Turkijai turėtų būti taikomos griežtesnės sankcijos. Jie pabrėžė, jog turkai gali pulti kurdus Sirijoje. Be to, šalyje kalinami opozicionieriai ir žiniasklaidos atstovai.

Tuo pat metu Turkija ketino iš JAV įsigyti naujausią F-16 „Block 70“, taip pat modernizuoti visus savo orlaivius pagal Valstijų standartus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(1)
(15)

Komentarai ()

Susijusios žymos: