Ukraina apstulbusi, kas įvyko Baltarusijoje: SBU agentai nepakluso tiesioginiam įsakymui. Nutekėjo didžiausio slaptumo dokumentas iš JAV  ()

Žurnalistų teigimu, Amerikos žvalgybai teks ieškoti naujų duomenų rinkimo metodų, nes Rusija imsis atsakomųjų priemonių dėl informacijos nutekėjimo.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-04-12 Ukraina apstulbusi, kas įvyko Baltarusijoje: SBU agentai nepakluso tiesioginiam įsakymui. Nutekėjo didžiausio slaptumo dokumentas iš JAV  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis informacija iš įslaptintų JAV dokumentų, platinamų internete, manoma, kad SBU (Ukrainos saugumo tarnyba) agentai, nepaisę įsakymo, gali būti atsakingi už ataką prieš A-50 lėktuvą Baltarusijos Mačiuliškių aerodrome. Apie tai balandžio 10 d. pranešė „The Economist“.

Straipsnyje rašoma, kad vasario 26 d. (dieną, kai buvo girdėti sprogimai Mačiuliškių aerodrome) SBU pareigūnai padarė stulbinančią išvadą, jog jų pačių agentai Baltarusijoje ignoravo įsakymą ir užpuolė Rusijos žvalgybinį lėktuvą A-50. Tuo pačiu metu visko klausėsi Amerikos šnipai.

Medžiagoje nurodoma, kad dokumentai, kuriuose vertinama ataka prieš lėktuvą, buvo pažymėti spaudu „visiškai slaptai“ (aukščiausias slaptumo lygis Jungtinėse Valstijose) ir juose buvo santrumpa SI-G.

Pasak pareigūnų, susipažinusių su pavadinimu, akronimas reiškia medžiagą, gautą iš labai jautrios radijo žvalgybos, pavyzdžiui, pokalbių pasiklausymo ar elektroninių duomenų.

Anot Thomo Rido iš Johnso Hopkinso universiteto, šių dokumentų paviešinimas tikriausiai yra vienas iš keturių didžiausių šio šimtmečio žvalgybos informacijos nutekėjimų.

„Nutekinimas patvirtina, kad Amerikos žvalgybos agentūros iš esmės įsiskverbė į Rusiją. Tačiau Rusijos šnipai ir generolai dabar greičiausiai imsis gynybinių priemonių, pavyzdžiui, pakeis savo bendravimo metodus“, – sakė jis.

 

Leidinys pabrėžia, kad nutekinimas parodė, kad JAV „stebi ne tik Ukrainos generolus ir šnipus“, bet ir Pietų Korėjos, Vengrijos, Izraelio, Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) pareigūnus. Daugelyje nutekintų dokumentų aprašomi kontaktai ir santykiai tarp asmenų ar žmonių grupių, įskaitant bendravimą Rusijos kariuomenėje ir žvalgybos tarnybose.

Taip pat žinoma, kad internete sklandant įslaptintų dokumentų nuotraukoms, viena iš jų buvo labai grubiai sufabrikuota, siekiant išpūsti ukrainiečių aukas ir nuvertinti rusų aukas. Tačiau, pasak buvusių Amerikos ir Europos žvalgybos darbuotojų, dauguma dokumentų greičiausiai yra autentiški.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(48)
(13)
(35)

Komentarai ()