Netikėta IKAR apklausa: 34% rusų jau dabar mato sąlygas pulti Baltijos šalis  ()

Galimybių pradėti karinius veiksmus prieš Baltijos šalis įžvelgia apie 34 proc. rusų, rodo portalo „Delfi“ gauta Rusijos Konfliktų tyrimų ir analizės instituto (IKAR) apklausa.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot portalo cituojamo tyrimo, „vienareikšmiškas“ sąlygas jau dabar pradėti invaziją matė 12 proc. respondentų, 22 proc. teigė, kad jos „labiau yra“, 29 proc. – kad labiau nėra, 17 proc. – kad „vienareikšmiškai“ nėra, tiek pat – kad pasakyti sunku.

„Delfi“ skelbiamais apklausos rezultatais, 54 proc. Rusijos piliečių pateisintų vadinamąją „specialiąją karinę operaciją“ prieš Baltijos valstybes esant puolimo grėsmei iš jų, 16 proc. – jei jose būtų engiami vietiniai rusakalbiai, 18 proc. – Lietuvą, Latviją ir Estiją įvardijus nacistiniais režimais. 12 proc. pritartų invazijai, jei Baltijos valstybės imtų glaudžiau bendradarbiauti su Vakarais. „Jokiomis“ sąlygomis puolimo nepateisintų 16 proc. apklaustųjų rusų.

Paklausti, kokiomis sąlygomis pritartų karinei operacijai, skirtai užimti Suvalkų koridorių ir sujugti Kaliningrado sritį su Baltarusija, 49 proc. respondentų teigė tą palaiką, jei Rusijos ekslavą užpultų NATO, 45 proc. – jei pultų Rusiją, 26 proc. – jei šaliai kiltų NATO grėsmė, 25 proc. – jei Aljanso grėsmė kiltų Kaliningradui. 24 proc. tą pateisintų jei sričiai būtų įvesta ekonominė blokada, 17 proc. – nepateisintų jokiomis sąlygomis. Dar 14 proc. apklaustų rusų laikytų tą deramu atsaku į Vakarų pagalbą Ukrainai.

Sąlygas Suvalkų koridoriaus užėmimui jau dabar „vienareikšmiškai“ mato 10 proc. apklaustųjų, 22 proc., kad jos „greičiau yra“, 30 proc. – kad „greičiau nėra“, 22 proc. – kad „ vienareikšmiškai nėra“.

 

„Delfi“ gauta apklausa atlikta kovo 6–19 d., telefonu apklausiant 1,6 tūkst. skirtingo amžiaus ir lyties žmonių iš įvairių Rusijos vietovių, apklausos paklaida neviršija 2,5 proc. Apklausa yra reprezentatyvi.

Portalo kalbintas Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas teigė, kad autoritarinėse šalyse atliktas apklausas reiktų vertinti atsargiai, kadangi dėl represijų baimės žmonės nebūtinai atskleis tikrąją savo nuomonę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: ELTA
ELTA
(2)
(9)
(-7)

Komentarai ()