„Kremliaus reputacija sumaišyta su žemėmis“. Žlugo galinga Putino svajonė  (1)

Pasak ekspertų, Rusijos Juodosios jūros laivynas prarado pagrindines oro gynybos priemones. Nuskendus „Moskva“, laivynas nebegali saugiai veikti prie Ukrainos krantų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pernai nuskendęs kreiseris „Moskva“ buvo lemiamas momentas Rusijos Federacijos Juodosios jūros laivyno reputacijai. Apie tai rašo „Newsweek“.

Kaip žurnalistams sakė į atsargą išėjęs JAV viceadmirolas Robertas Murrettas, flagmano praradimas atkreipė dėmesį į Rusijos Juodosios jūros laivyną ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino ambicijas Juodojoje jūroje.

„Moskva“ nuskandinimas – didelis Kremliaus vadovo ir okupantų karinės vadovybės reputacijos praradimas. Anksčiau RF ginkluotosios pajėgos tikėjo, kad gali Juodojoje jūroje laisvai plaukioti savo laivais, tačiau Ukrainos ginkluotosios pajėgos parodė, kad priartėti prie Ukrainos krantų per arti yra labai pavojinga.

„Moskva“ vertė Rusijos Federacijos Juodosios jūros laivynui

Londono Karaliaus koledžo konfliktų ir saugumo profesorė Tracey Herman žurnalistams sakė, kad „Moskva“ atliko pagrindinį vaidmenį Rusijos Juodosios jūros laivyne, nes tai buvo komandinis laivas. Jis taip pat apsaugojo kitus karinius laivus nuo oro grėsmių, nes buvo aprūpintas oro gynybos sistemomis.

 

2022 m. Rusijos Juodosios jūros laivynas prarado pagrindinį oro gynybos pajėgumą, teigia Sidharthas Kaushalas, Karališkojo Jungtinių paslaugų instituto tyrimų centro (RUSI) tyrėjas. Nuskendus „Moskva“, laivynas nebegali saugiai veikti prie Ukrainos krantų.

Dabar, kaip pažymėjo Kaushalas, Juodosios jūros laivyną gali saugoti tik oro gynybos sistemos, esančios okupuotame Krymo pusiasalyje.

„Iššūkis, su kuriuo rusai susidūrė Juodojoje jūroje, yra tas, kad jie nesitikėjo Ukrainos priešlaivinių raketų grėsmės pirmosiomis konflikto dienomis“, – sakė Kaushalas.

 

Dabar, kaip sakė ekspertas, Ukrainos povandeniniai dronai kelia pavojų Rusijos Juodosios jūros laivynui.

Žurnalistai rašo, kad kai kurie ekspertai mano, kad Rusijos laivynas galėjo būti panaudotas išlaikyti Chersoną, kurį Ukrainos kariuomenė išlaisvino 2022 metų rudenį.

Tačiau „Moskva“ nuskendimas to neleido. Be to, Rusijos karinė vadovybė turėjo pamiršti visas desantines operacijas. Ir ne tik dėl to, kad nuskendo flagmanas, bet ir dėl to, kad daug jūrų pėstininkų žuvo mūšiuose su Ukrainos gynybos pajėgomis sausumoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(125)
(1)
(124)

Komentarai (1)