Tokio šnipo JAV dar nebuvo! Ką atskleidė visiškai slaptų Pentagono dokumentų nutekinimo tyrimas  ()

Tyrimas dėl precedento neturinčio JAV gynybos departamento slaptų dokumentų nutekinimo jau davė pirmųjų rezultatų.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-04-20 Tokio šnipo JAV dar nebuvo! Ką atskleidė visiškai slaptų Pentagono dokumentų nutekinimo tyrimas  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjusią savaitę Federalinis tyrimų biuras (FTB) suėmė tariamą informacijos nutekinimo „autorių“  – 21 metų Jacką Teixeirą, dirbusį JAV oro bazėje Masačusetse.

Tačiau šis suėmimas iškėlė daug klausimų.

Kaip 21 metų vaikinas galėjo gauti prieigą prie informacijos, pažymėtos „visiškai slapta“? Kodėl nepavyko sustabdyti mažiausiai kelis mėnesius trukusio nuotėkio? O kaip panašių incidentų galima išvengti ateityje?

Pateikiame visą prieinamą informaciją, kas šiuo metu žinoma apie Pentagono dokumentų nutekinimo tyrimą.

Apsėstas karo

Šiuo metu vienintelis asmuo, dalyvaujantis tyrime dėl slaptų Pentagono dokumentų nutekinimo, yra 21 metų Jackas Teixeira iš Masačusetso valstijos.

Jo biografija, kurią beveik iškart po arešto išanalizavo visos pirmaujančios Amerikos žiniasklaidos priemonės, nenurodo nei „užsienio šnipo“, nei karinės pagalbos Ukrainai priešininko.

Vaikinas gimė ir užaugo karių šeimoje. Patėvis po 34 metų tarnybos išėjo į atsargą, pusbrolis tebetarnauja, o mama dirbo veteranų pagalbos organizacijoje.

Pažįstantys Teixeirą amerikiečių žiniasklaidai pasakojo, kad ginklais ir kariuomene jis domėjosi nuo mažens – buvo to net apsėstas, nuolat su savimi nešiojosi didelį karinį žinyną.

2019 metais vaikinas pats pradėjo karinę karjerą JAV nacionalinės gvardijos oro pajėgose Masačusetse. Po dvejų metų (tuo metu jam buvo 19 metų) jis gavo prieigą prie informacijos su žyme „visiškai slapta“, o dar kitais metais – perkeltas į JAV oro pajėgų bazės „Otis“ žvalgybos sparną Menkių kyšulio pusiasalyje, Masačusetse.

Teixeira karjeros viršūnę pasiekė 2023 m. vasario mėn., kai jis tapo Nacionalinės gvardijos kibernetinių sistemų specialistu.

Laisvalaikiu vaikinas žaidimų serveryje „Discord“ ieškojo tokių militaristikos gerbėjų kaip jis – buvę bendramoksliai pasakojo, kad jis žaisdavo daug vaizdo žaidimų.

2020 m. 18-metis Teixeira, pasivadinęs OG pseudonimu, „Discord“ platformoje sukuria uždarą serverį (grupę) Thug Shaker Central. Savo avatarui jis pasirinko Terry Daviso, programuotojo, kuriam buvo diagnozuota šizofrenija ir kuris teigė girdėjęs Dievo balsą, nuotrauką.

Serverio administratorius teigė dirbantis karinėje bazėje ir turintis prieigą prie įslaptintos informacijos. Tuo jis sužavėjo kitus 20–30 dalyvių – kai kurie buvo už jį jaunesni.

Thug Shaker Central nariai dažniausiai rašydavo žinutes apie kasdienius dalykus, keisdavosi memais ir rasistiniais pokštais, kartu žiūrėdavo filmus ir net melsdavosi.

 

Tačiau tam tikru momentu OG serveryje pradėjo skelbti tariamai slaptą karinę informaciją – tikriausiai norėdamas sužavėti kitus narius. Tačiau trokštamo susižavėjimo jis nesulaukė, o tai jį esą supykdė.

Bent jau nuo 2023 m. sausio mėn. Thug Shaker Central administratorius pradėjo skelbti dokumentų, kuriuose, jo teigimu, buvo įslaptinta Pentagono informacija, nuotraukas.

Taip prasidėjo „Pentagono nutekėjimų“ istorija.

Džinas ištrūksta

„Discord“, atsiradusi kaip vaizdo žaidimų žaidėjų platforma, dėl privatumo nustatymų išaugo į uždarą forumą, kuriame diskutuojama įvairiomis temomis, ne visada teisėtomis.

Prieiga prie privataus „Discord“ serverio yra tik su pakvietimu – net paieška neatskleis jo egzistavimo.

Taigi dešimtys nutekintų Pentagono dokumentų su žyme „visiškai slapta“ niekada negalėjo būti viešai prieinami.

Tačiau kažkada kovo pradžioje žaidėjas, pasivadinęs Lucca, nusprendė dalį dokumentų nuotraukų paskelbti kitame privačiame „Discord“ serveryje wow_mao. Bet ten buvo jau ne kelios dešimtys narių, o apie 4000.

 

Ir per kelias dienas slapti Pentagono dokumentai iš wow_mao pateko į serverį, skirtą populiariam žaidimui „Minecraft“. Negana to, juos, tikėtina, paskelbė paauglys, nepatikėjęs nuotraukoje esančių duomenų slaptumu ir nusprendęs, kad tai pokštas.

Bent jau Teixeira pažįstami sako, kad jis neketino platinti įslaptintų dokumentų už savo serverio ribų.

Iš „Minecraft“ serverio jau balandžio pradžioje Pentagono dokumentai pateko į 4chan forumą, kuriame aptariamas Rusijos karas prieš Ukrainą.

Ir tada prorusiški kanalai „Telegram“ ir „Twitter“ pradėjo juos platinti.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(19)
(1)
(18)

Komentarai ()