„Jei Ukraina gaus DM63, Rusijos tankų laukia labai didelė staigmena“  ()

Ukrainos partneriai atiduoda daug savo senų tankų, tokių kaip „Leopard 1“ ir M-55S. Tačiau jų kovinį efektyvumą lemia naudojami sviediniai, o ne amžius teigiama „Forbes“ straipsnyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Ukraina gaus tik 71 „Leopard 2“ iš savo sąjungininkų Europoje ir 31 M-1 iš JAV. Šimtas tankų armijai, kuriai reikia daugiau nei tūkstančio tankų, kad aprūpintų visus šarvuotus batalionus. Sovietinių tankų tipai, pagaminti vietoje, ištraukti iš ilgalaikio sandėliavimo vietų ar perimti iš rusų, yra ir turėtų išlikti pagrindiniais Ukrainos tankais. Tačiau Kyjivas taip pat gaus mažiausiai 100 devintojo dešimtmečio „Leopard 1“ iš Vokietijos, Olandijos ir Danijos koalicijos, o iš Slovėnijos jau gavo 28 M-55S“, – rašo „Forbes“.

Tiesa, šie duomenys nebūtinai yra tikslūs. Vien „Leopard 2A4“ tankų Ukraina turėtų gauti daugiau nei 90. Turėtų atkeliauti ir 21 „Leopard 2A6“ ir 10 švediškų „Stridsvagn 122“. „Forbes“, panašu, atmeta visus „galbūt“ ir, turbūt, vis dar ruošiamus tankus, kurių parengimas kovai gali užtrukti.

„Leopard 1“ turi mažesnį 105 mm pabūklą L7, kuris nėra toks efektyvus, kaip 120 mm ginklas „Leopard 2“. Tačiau nauja amunicija gali stipriai pagerinti senųjų L7 efektyvumą.

 

Pavyzdžiui, DM63. Tai - vokiška Izraelio gamintojo „Elbit“ sukurto sviedinio M426 kopija. DM63 (ir M426) sveria 18 kilogramų. Tai - sviediniai su volframo smaigu, skirtu perverti storus šarvus.

DM63/M426 įsiskverbimas per šarvus priklauso nuo atstumo iki taikinio ir šarvų plokštės pasvirimo kampo pabūklo atžvilgiu. Taivano pajėgos, kurios naudoja DM63 sviedinius su savo CM-11 tankais, teigia, paleistas 1-2 km atstumu šis sviedinys gali pramušti 600 mm storio šarvus. Senesniems T-72 tipams DM63 gali būti mirtinas, o jų Rusijos pajėgose - daugiausia. Naujesni T-72 (kaip T-72B3) gali išsisukti, bet tik būdami toliau. Ir net jei šarvai nebus pramušti, DM63 sukels didelę žalą rusų tankams.

 

Minėtas M-55S yra Slovėnijos naudojamas „Elbit“ modernizuotas sovietinis T-55. Pažymima, kad galbūt kartu su šiais tankais Ukraina gavo DM63/M426 sviedinių.

Įdomu, kad apie sviedinius beveik nėra informacijos. Niekas nežino, kokių sviedinių Ukraina gaus su savo „Leopard 1“ ir „Leopard 2“ tankais.

(85)
(5)
(80)

Komentarai ()