„Ne iš gero gyvenimo“ - atskleidė netikėtą tiesą apie Ukrainos dronus  ()

Dronai yra gana pigūs, tikslūs ir atsparūs elektroniniam karui, tačiau ne visi gali juos valdyti. Nors internete visi džiaugiasi tankų sunaikinimo vaizdais, tokie atvejai iš tikrųjų yra reti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos kariuomenė fronte vis dažniau naudoja mus smogiamuosius dronus ir skelbia sėkmingų atakų vaizdo įrašus. Operatorių mokymo centro „Kruk“ vadovas Viktoras Taranas „Defense Express“ išsklaidė kai kuriuos su dronais susijusius mitus.

FPV dronai - bepiločiai, valdomi naudojant virtualios realybės akinius - surenkami iš nebrangių komercinių komponentų. Jie yra pigūs ir lengvai gaminami, bet padeda Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms atlikti žvalgybą ir itin tiksliai smogti net į judančius taikinius. Dėl to gali pasirodyti, kad FPV dronai yra universalus superginklas. Bet tai - mitas.

Viktoras Taranas primena, kad toks dronas yra ginkluotas maždaug 1 kg kovine galvute - jis yra daug silpnesnis už prieštankinę raketą. „Apskritai FPV dronai pradėti naudoti ne iš gero gyvenimo“, – pabrėžė Taranas. Jie gali naikinti techniką, bet labiau tinka kovai prieš karius ar nešarvuotus automobilius.

FPV dronai yra gana pigūs, palyginti su kitų tipų ginklais, tačiau vis tiek kainuoja po 600-1000 dolerių. Akivaizdus mažųjų kovinių dronų privalumas – atsparumas Rusijos elektroninės karybos sistemoms. Operatoriai gali reguliuoti valdymo dažnius, naudoti analoginius vaizdo perdavimo kanalus, kad išvengtų trikdžių skrydžio metu.

 

FPV dronus yra daug sunkiau valdyti, jiems reikia didelio reakcijos greičio, pirštų miklumo, išlavinto vestibiuliarinio aparato. Pilotų mokymas trunka ilgiau - dvi ar tris savaites, o ne penkias dienas, kiek pakanka komerciniams dronams įvaldyti. Pilotus dažnai supykina.

Statistikos duomenimis, 90-95% sėkmingai baigia įprastų dronų valdymo kursą mūsų mokymo centre, o FPV drono kursą sėkmingai baigia 60-70%. Jaunoji karta, užaugusi su kompiuteriniais žaidimais, įvaldo tokius dronus kur kas efektyviau“, – pabrėžė Viktoras Taranas.

(51)
(2)
(49)

Komentarai ()