Zelenskis lankėsi G7 viršūnių susitikime Hirošimoje: pagrindiniai punktai iš galingos prezidento kalbos  ()

Zelenskis pabrėžė, kad Ukrainai reikia lėktuvų F-16 ir daugiau oro gynybos sistemų. Jo nuomone, amerikiečių naikintuvų pasirodymas bus istorinis momentas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis kalbėjo G7 viršūnių susitikime Japonijoje. Jo kalbos tekstą jo spaudos tarnyba paskelbė gegužės 21 d.

Daugelį metų girdėjome, kad Rusija gali nebaudžiama pulti bet kurią šalį hipergarsinėmis raketomis, kurių negalima numušti. Rusija norėjo, kad mes išsigąstume ir kažkuriuo metu išduotume savo vertybes. Na, viskas baigta. „Patriot“ ukrainiečių rankose parodė, ką sugeba demokratija“, – sakė Zelenskis.

Jis pabrėžė, kad partnerių teikiami „Patriot“, IRIS-T, NASAMS, „Crotale“ ir SAMP/T saugo Ukrainos miestus ir „kuria pasaulinį saugumo ženklą demokratijai“.

„Kai Ukrainoje tokių oro gynybos sistemų pakaks visiems mūsų miestams apsaugoti, pasaulis pamatys, kokį oro skydą sugeba sukurti demokratija. Koks bus dangaus saugumas, sprendžiame mes, o ne mūsų priešas“, – sakė Zelenskis.

Tačiau prezidentas priminė kolegoms, kad šis skydas neapsieina be šiuolaikinių orlaivių. Pasak jo, naikintuvų F-16 pasirodymas Ukrainos padangėje bus istorinis momentas „visai saugumo architektūrai Europoje ir pasaulyje“.

„Beveik 15 mėnesių viso masto karo kartu su jumis priėmėme šimtus saugumo sprendimų. Tai gynybos paramos koalicijų formavimas, sankcijos agresoriui, rinkų, ypač energijos ir maisto rinkų, apsauga, Ukrainos finansinio stabilumo apsauga“, – sakė Zelenskis.

 

Jis pabrėžė prevencinio saugumo principą ir tai, kad Ukrainos siūlomas saugumo garantijų paketas taps „taikos kūrimo veiksniu“.

Ukrainos prezidentas atskirai kreipėsi ir į G7 šalių vadovus. Zelenskis padėkojo už paramą JAV prezidentui Joe Bidenui, Vokietijos kancleriui Olafui Scholzui, Didžiosios Britanijos ministrui pirmininkui Riši Sunakui, Prancūzijos prezidentui Emmanueliui Macronui, Italijos ministrei pirmininkei Giorgia Meloni, Kanados ministrui pirmininkui Justinui Trudeau, Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Charlesui Micheliui, Europos Komisijos pirmininkei Ursula von der Leyen ir Japonijos ministrui pirmininkui Fumio Kišidai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(19)
(0)
(19)

Komentarai ()